RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Știrea zilei

Crestinii praznuiesc astazi taierea capului Sf. Ioan Botezatorul

Crestinii ortodocsi si cei catolici au parte astazi de una din cele mai mari sarbatori de peste an. In aceasta zi de 29 august se pomeneste taierea cinstitului cap al slavitului Prooroc Inaintemergator si Botezator Ioan.

Acest sfant a fost marturisit de Hristos ca fiind mai presus decat toti cei nascuti din femeie si mai mult decat proorocii. Despre Sfantul Ioan Botezatorul se spunea ca el cugeta in Legea lui Dumnezeu si toate cele de jos mai mici le socotea decat paza Legii dumnezeiesti. El a trecut peste hotarele firii, si a botezat pe Hristos. Insa viata sfantului a luat o turnura deosebita in momentul in care imparatul Irod si-a luat de femeie pe sotia fratelui sau, Filip. Proorocul Ioan l-a mustrat pe imparat, iar acesta a poruncit sa fie aruncat in temnita. La ziua de nastere a imparatului a venit si fata Irodiadei, femeie ce a interpretat un rol in fata lui Irod. Iar ca plata pentru necinstitul ei joc i s-a dat chiar moartea Proorocului. Capul acestuia a fost adus apoi pe tipsie si dat femeii. Cu toate acestea, ucenicii sai au reusit sa-i ascunda trupul in cetatea Sevastiei. Acest act sângeros pare sa fi fost ingaduit de Dumnezeu, pentru ca dupa ce a fost Inaintemergatorul lui Hristos pe pamânt, Sfântul Ioan Botezatorul a fost trimis in imparatia mortilor sa mearga sa instiinteze pe mortii cei drepti de speranta in Mântuire. In popor exista cateva traditii in aceasta sarbatoare. Exista Sf. Ioan de Toamna (Sf. Ioan cap taiat – n.r.), care aduce cu sine o seama de interdictii asupra taiatului fructelor si legumelor ce au forma rotunda, sau alimentelor ce amintesc de sangele varsat. Totodata, Crucea mica este rea de friguri, caci atunci de regula incep frigurile a prinde pe oameni. De aceea se posteste, nu se mananca poama rosie si nici fiertura. Unii mananca numai struguri sau ajuneaza. Nu se mananca din blid sau tipsie. Oamenii impart mere, pere, castraveti. Tot in aceasta zi nu se taie nimic cu cutitul, ci totul se rupe cu mana, nu se mananca varza, caci Sfantului Ioan de sapte ori i-au taiat capul pe varza si iar a inviat.

sursa www.bzi.ro

  

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

 

Related posts

„Scara către Înviere”

Redacția

Ministerul Educaţiei propune ca anul şcolar 2024 – 2025 să înceapă la 9 septembrie 2024

Redacția

În jur de 200.000 de români vor primi facturi mai mici la energie, odată cu regularizarea, estimează vicepreședintele ANRE

Redacția
Încarcă...