RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Eveniment

Cei mai năstruşnici roboţi creaţi în laboratoarele din Iaşi: „În viitor, nanoroboţii vor face parte din corpul nostru“

Masteranzii şi doctoranzii de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi lucrează constant la numeroase proiecte inovative.

 

  

În cadrul celei mai recente ediţii a „Seratelor «Ştefan Procopiu»” de la Palatul Culturii din Iaşi, în faţa a zeci de tineri elevi şi pasionaţi de robotică, au fost prezentate proiectele echipei de cercetători de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi. Gazda evenimentului, prof. dr. ing. Marian Poboroniuc, unul dintre cei mai apreciaţi profesori de Robotică, a prezentat pe rând diverse neuroproteze la care s-a lucrat în ultimul deceniu, dar şi pe Roboţica Now, care a răspuns la diverse comenzi ale audienţei. Practic, masteranzii şi doctoranzii de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată au creat şi îmbunătăţit de la mâini mecatronice, la pantaloni tricotaţi cu electrozi până la un simulator, RecoveriX, făcut pentru antrenarea celor care au suferit atacuri cerebrale. „Pentru noi, cercetătorii, limita este imaginaţia noastră. Pentru roboţi, singura limitare este bateria. În ultimii 10-15 ani, în laboratorul nostru ne-am jucat serios cu diverşi roboţi“, a explicat prof. dr. ing. Marian Poboroniuc în faţa audienţei. Principalele întrebuinţări ale roboţilor realizaţi în laboratoarele de la Iaşi au în principal aplicabilitate în medicina recuperatorie, iar unii sunt testaţi la Spitalul de Recuperare Iaşi. „Roboţii pot ajuta la controlul corpului uman, se pot aplica stimuli electrici pentru a-ţi putea recupera capacităţile corpului, mobilitatea“, spune cercetătorul. Unul dintre roboţii testaţi pe pacienţi este un exoschelet. Scopul proiectului EXOSLIM era de „a proiecta şi construi un sistem hibrid FES-exoschelet pentru reabilitarea membrului superior al persoanelor cu handicap, ţinta acestui sistem fiind bonlavii neurologici cu leziuni la nivelul sistemului nervos central“. „Pentru Exoslim au fost făcute teste la Spitalul de Recuperare, iar acum căutăm o companie care să-l producă“, a spus prof. dr. ing. Marian Poboroniuc. Tot la Iaşi s-a lucrat şi la mâna mecatronică testată, de asemenea, pe mai mulţi pacienţi. „O altă idee inovatoare sunt pantalonii tricotaţi cu electrozi. Pacientul cu diverse leziuni îi îmbracă, conectează electrozii şi pleacă, poate merge“, a spus profesorul.

articolul integral pe www.adevarul.ro

Related posts

12 copii ucraineni vor juca într-o piesă de teatru / Spectacolul va fi găzduit de Ateneul Național Iași / ”Aceşti copii au nevoie de siguranță, protecție și de un sentiment de normalitate”

Redacția

Sute de preoți din Germania sfidează Vaticanul, căsătorind persoane de același sex

Redacția

Unul dintre marile mistere ale Mitropoliei Moldovei. Moartea unui episcop anchetată după 60 de ani

Redacția
Încarcă...