RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Carmen Dimitriu: În Găgăuzia au început să înțeleagă că limba română este un pașaport pentru Europa

 

 

 

  

La Comrat, interesul locuitorilor pentru studierea limba română pare să fie tot mai mare. Oamenii pot să învețe româna grație cursurilor gratuite organizate de Institutul Limbii Române de la București. Cea care le predă limba româna locuitorilor din regiunea găgăuză și le vorbește despre istoria și valorile românești este profesoara Carmen Dimitriu, care decenii rând a fost profesoară la Iași.

 

Într-un interviu pentru Radio Chișinău, realizat de Cristina Popușoi, profesoara Carmen Dimitriu povestește despre studenții săi și despre experiența pedagogică din regiunea găgăuză.

„Ei vin foarte motivați să învețe limba română. Îi fac să înțeleagă că ceea ce le spun eu nu are nicio legătură cu politica. Îi învăț limba și valorile care stau la baza civilizației românești. Încerc să o fac cât mai sincer, să-i atrag, să le placă. Sunt fascinați. Cam o dată la două săptămâni le fac prezentarea orașelor românești și sunt fascinați de frumusețea țării noastre. Sunt fascinați și de limbă”, spune Carmen Dimitriu.

Profesoara spune că are peste 150 de cursanți care vin la orele ei să învețe limba română. Pe lângă studenții și funcționarii de la Universitatea de Stat din Comrat, la cursurile de limba română sunt și locuitorii din regiune și angajații instituțiilor de stat.

„Am și studenți externi: cetățeni ai orașului Comrat și din împrejurimi, care după serviciu vin să învețe. Am și cursanți de la instituții: de la situații de urgență, de la Curtea de Apel, de la Judecătorie, vine chiar și un tâmplar Fiodor, care este cel mai fervent și nu lipsește niciodată de la cursuri. Este cel mai fervent și asta mă impresionează. De  curând au venit și niște elevi de clasa a X-a cu predare în limba rusă. Mi-a plăcut atât de mult entuziasmul lor, încât i-am primit și pe ei. Am o grupă de externi care lucrează în cele mai diverse domenii: antreprenori, juriști, o vânzătoare la magazin, un lucrător la autoservice. M-au rugat să le organizez și o excursie în România, pentru că le-am prezentat Brașovul, Sibiul și sunt foarte interesați. Le-am spus că dacă vor o excursie vor trebui să vorbească doar românește, și mi-au promis că se vor strădui să vorbească doar românește”.

Lector de limbă română la Facultatea de Cultură Națională de la Universitatea de Stat din Comrat, crede că interesul sporit pentru limba română se datorează conștientizării sociale. În opinia ei, tot mai mulți locuitori din regiune înțeleg că limba română este un pașaport pentru Europa.

„Cred că e o conștientizare a oamenilor. Eu am contribuit puțin: să-i fac pe toți să le placă și să vină cu drag la cursurile mele. Probabil, pe plan social există o conștientizare că le trebuie limba română. Dacă nu ar considera că învață ceva, nu ar veni. Mă bucur că descoperă o cale de comunicare, practic limba română este un pașaport pentru Europa și din ce în ce mai mult, și adulți și tinerii își dau seama de acest lucru”

 continuare pe www.radiochisinau.ro

Related posts

Casa „Amintirilor din copilărie“, înainte și după restaurare. Memorialul Ion Creangă din Humulești, redeschis spre vizitare

Redacția

Tematica Muzeului Municipal Pașcani care va fi deschis în cadrul Palatului Cantacuzino

Redacția

Spectacol de magie la Casa de Cultură “Mihail Sadoveanu” Pașcani

Carmen Bălăceanu
Încarcă...