RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul va oficia prima liturghie în catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani

Prima liturghie desfășurată în catedrala “Pogorârea Sfântului Duh” din Pașcani va avea loc pe data de 6 octombrie 2018 și va fi oficiată de preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

 

  

Lucrările au început în 2005 și se desfășoară treptat, în funcție de resursele financiare existente.  De-a lungul anilor, s-au primit finanțări de la Guvern, autoritățile județene și locale, dar și de la enoriași.

 „Trebuie să amenajăm locul unde se va săvârși prima Sfânta Liturghie  din catedrală.  S-a hotărât ca aceasta să aibă loc pe 6 octombrie și va fi oficiată de preasfinţitul Calinic Botoşăneanul. Așteptăm pe toți credincioșii într-o biserică nouă a lui Dumnezeu ca să luăm binecuvântarea și să-i aducem mulțumire”, ne-a declarat protopopul Pavel Postolachi.

În perioada 6-7 octombrie va avea loc o nouă ediție a întâlnirii tinerilor ortodocși din România. Evenimentul este organizat de ATOR, filiala Pașcani cu tema Centenarul Marii Uniri. Tinerii vor lua parte la liturghia oficiată de preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, la demisolul catedralei Pogorârea Sfântului Duh. Pe parcursul celor două zile vor avea loc diferite dezbateri care se vor desfășura la sediul Primăriei Pașcani, iar părintele Nicodim Petre va susține o conferință. Evenimentul se va încheia cu un spectacol folcloric.

 „În perioada 6-7 octombrie, în programul activităților cu tinerii, s-a hotărât în cadrul Arhiepiscopiei Iașului, respectiv a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ca tânărul pășcănean să invite alți tineri, din Moldova în special, dar și din alte părți ale țării, ca să se întâlnească într-o consfătuire, având ca tematică “Unitatea- izvor de înțelepciune și putere a tânărului”, totul încadrându-se în Anul Centenarului Marii Uniri. Tinerii vor participa și ei la prima și Dumnezeiasca Liturghie care va fi săvârșită  preasfințitul Calinic Botășăneanul”, a mai precizat protopopul Pavel Postolachi.  

 Catedrala   „Pogorârea Sfântului Duh” este ridicată  pe un teren de 3.000 de metri pătraţi, și are o înălțime de aproape 40 de metri.  Va fi una monumentală, cu elemente specifice bisericii ortodoxe, dar care va purta totodată, amprenta unui stil neoclasic.

Related posts

De 18 ani, Sfânta Parascheva are baldachinul împodobit cu cele mai frumoase flori (Video)

Redacția

Cuviosul care și-a cunoscut dinainte data sfârșitului, însemnând-o pe un perete al peșterii

Redacția

„Sfânta Liturghie pe înţelesul copiilor“ din Hârtoape

Redacția
Încarcă...