RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Cultură

Astăzi sunt moșii de vară

În calendarul creștin ortodox există două mari zile dedicate pomenirii morților: moșii de iarnă și moșii de vară. Aceste zile de sâmbătă poartă numele de „moși” deoarece sunt pomeniți toți cei trecuți în neființă din neamurile noastre: moși, strămoși, părinți, frați, surori, fii și fiice. 

 

  

 În Sâmbătă Morților dinaintea Rusaliilor, BOR face slujbe și rugăciuni speciale pentru cei care nu se mai află lângă noi, pentru că și aceștia să se bucure de darurile Sfântului Duh, a caruri pogorâre este sărbătorită în duminică următoare. Există numeroase tradiții și obiceiuri pe care creștinii din toate colțurile țin de Moșii de vară.

Moșii de vară 2018. Rugaciunea puternică din Sambata Morților pe care să o spui 

 Doamne lisuse Hristoase, Judecătorul meu Prea drept! Cunosc că păcatele mele sunt fără de număr. De aceea, Te rog în această zi, în care de Iosif și de Nicodim pus fiind în Mormânt, Te-ai pogorât în iad cu Sfântul și Îndumnezeitul Tău suflet și de acolo ai depărtat întunericul cu lumina Dumnezeirii Tale și ai adus bucurie nespus de mare strămosilor noștri, căci i-ai mântuit de sclavia cea cumplită și i-ai suit în răi. Ingroapă păcatele mele și cugetele mele cele rele și viclene, că să piară din mintea mea și să nu se mai lupte cu sufletul meu. Luminează întunecatul iad al inimii mele, alungă întunericul păcatelor mele, și suie mintea mea la cer, că să mă bucur de Față Ta. Așa, Doamne, primește umilită mea rugăciune că o tămaie mirositoare, pentru rugăciunile iubitei Tale Maici, care Te-a văzut pe Cruce pironit între doi tâlhari, și de durerile Tale cumplite i s-a rănit inimă; care impreună cu ucenicii și cu mironosițele Te-au pus în mormânt, care a treia zi Te-au văzut înviat din morți și la inăltarea Ta Te-a văzut suindu-Te de la pămant la cer, însoțit de Sfinții Tăi Îngeri. 

Indură-Te, Doamne, și de cei vii și de cei răposati, pentru rugăciunile Sfinților Tăi, către care zic și eu, nevrednicul: O, fericiți servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetați a vă rugă Lui, ziua și noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greșim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociti pentru noi Darul și ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu știm a-l cere după cuviintă. Nu încetați a vă rugă, pentru că prin rugăciunile voastre, păcătosii să câștige iertare, săracii ajutorul, intristatii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slăbi la minte înțelepciune, cei tulburați liniște, cei asupriți ocrotire, și toți impreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste și inchinăciune în veci. Amin. 

Duminică, pe 27 mai, în calendarul ortodox pică Rusaliile, cunoscute și sub denumirea de Pogorârea Sfântului Duh sau Cincizecimea. Rusaliile reprezintă una dintre cele mai vechi sărbători creștine și abundă în tradiții și superstiții. De Rusalii, românii au parte de zile libere

 sursa www.a1.ro

 

 

 

Related posts

Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşti

Redacția

(Video) Premieră, în aer liber, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, din Iași, cu piesa „TREI”

Redacția

Talentele locale merg astăzi la festivalul de teatru școlar”Hai la teatru!”

Teona Gherasim
Încarcă...