RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Zi de mare insemnatate pentru crestinatate. Incepe Postul Adormirii Maicii Domnului

De astazi, crestinii ortodocsi intra in Postul Adormirii Maicii Domnului, perioada care va tine pana pe 15 august, zi in care are loc marea sarbatoare. Aceasta perioada este cunoscuta in popor si sub denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sintamariei. Este un post care ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

 

Originea acestui post a fost fixata in secolul al V-lea, cand s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La inceput, durata Postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini. De exemplu, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, in vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile.

  

Existau si crestini care posteau toata luna august, in vreme ce altii posteau in luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc in sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut incepand cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua praznuirii Adormirii Maicii Domnului.

De altfel, Biserica ne invata ca Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Biserica recomanda ca, in aceasta perioada de post, sa fie citita zilnic rugaciunea “Paraclisul Maicii Domnului”, iar preotii ii indeamna pe credinciosi sa se roage si sa faca mai multe fapte bune. Se vorbeste in popor despre postul Sfintei Maria Mare ca ar fi un post relativ usor, deoarece dureaza doar doua saptamani.

Postul este un post aspru, daca se tine seama de faptul ca Biserica Ortodoxa cere crestinilor ajunare pana la ora 15:00, in zilele de luni, miercuri si vineri, iar dupa aceasta ora, ne cere sa consumam mancare uscata.

Marti si joi se mananca fara ulei, iar sambata si duminica avem dezlegare la untdelemn si vin. In Postul Adormirii Maicii Domnului este o singura dezlegare la peste, pe 6 august, cand se praznuieste Schimbarea la Fata a Domnului, pe Muntele Tabor.

Sursa Bzi.ro

Related posts

Subvențiile „infinite” la energie ar putea accentua sărăcia energetică. Ce anunţă specialiştii

Redacția

500 de taximetrişti vor ocupa mâine centrul Iașului. Protest din cauza Uber

Redacția

Drama a doi părinți din Sodomeni care luptă pentru copilul lor (VIDEO)

Teona Gherasim
Încarcă...