RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Troita la Motca, pentru sufletele soldatilor cazuti pe campul de lupta (VIDEO)

In cursul zilei de sambata, 10 noiembrie, in comuna Motca a avut loc un eveniment aparte. Inca de la primele ore ale diminetii, un sobor de preoti a oficiat o slujba religioasa in biserica comunei, la care au luat parte sute de credinciosi atat din localitate cat si din zonele arondate, fiind un prim pas facut pentru sfintirea unei troite. Este vorba despre o cruce din marmura, ridicata la intersectia DN 28A cu E85 din localitatea Motca, pe fostul sediu al Politiei.

„Astazi (sambata – n.r.) ne aflam la un eveniment destul de important. Este vorba despre sfintirea unei troite care a fost ridicata in cinstea si in pomenirea eroilor cazuti pe campul de lupta, in lagare si in inchisori, pentru apararea acestei tari si a credintei ortodoxe stramosesti. Va spun sincer ca este o onoare pentru mine sa fiu prezent la acest eveniment si la acest omagiu”, a declarat candidatul ARD, Nita Dermide. „Uite, am venit pentru ca se sfinteste o cruce pentru cei cazuti pe front. E foarte frumos facuta”, a spus deputatul Neculai Ratoi. La final, cei prezenti au fost invitati la un praznic.

Crucea a fost construita la initiativa arhimandritului Iustin Parvu, parinte staret de la Manastirea Petru Voda, aflat acum la varsta de 94 ani, care in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost preot militar in comuna Motca si a luptat alaturi de soldati. Intr-una din zilele de razboi, 14 aprilie 1944, comuna Motca a fost atacata iar parintele Iustin Parvu a scapat cu viata din bombardamente, fugind spre raul Moldova. Crucea este dedicata in special in amintirea celor cazuti in ziua de 14 aprilie dar si pentru ceilalti soldati.

  

sursa www.bzi.ro

{flv}diverse/sfintire_motca_12_11_2012{/flv}

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Spitalul Municipal Pașcani scoate la concurs cinci posturi de medic specialist

Oana Cordoneanu

Oferta de locuri de muncă disponibile în Paşcani!

Ema Roman

Taina Sfintei Împărtăşanii a fost amânată pe termen nedefinit

Redacția
Încarcă...