RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Centrul de Transfuzii vă cere ajutorul: Nu mai este sânge pentru spitale

Reprezentanţii Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) din Iaşi au tras alarma atât în mediul online, cât şi offline, anunţând că stocul de sânge al unităţii este îngrijorător de scăzut, îndemnând persoanele să doneze. 

 

  

În ultima perioadă, numărul celor care au ajuns la Centru şi au donat a fost atât de scăzut încât CRTS nu poate asigura necesarul din spitale şi bolnavii riscă să nu poată fi operaţi. „Stocurile de sânge ale CRTS Iaşi sunt în scădere, fiind în imposibilitaea de a asigura solicitările spitalelor. Ieri, sălile au fost goale. Vă aşteptăm alături de echipa noastră pentru ca împreună să dăm o şansă vieţii. Donând sânge, donezi viaţă“, au precizat reprezentanţii Centrului într-o postare pe pagina de Facebook.

Pentru ca rezerva de sânge să nu se epuizeze, ar trebui să existe zilnic cel puţin 80 de donatori, însă, de cele mai multe ori, numărul acestora atinge cu greu jumătate. Pot să doneze sânge persoanele cu vârste cuprinse între 19 şi 60 de ani, care nu au suferit nicio intervenţie chirurgicală în ultimele şase luni, care au peste 60 de kilograme, tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHG şi pulsul regulat, între 60 şi 100 bătăi pe minut. Înainte de donare, cu cel puţin 48 de ore, nu este permis consumul de băuturi alcoolice, consumul de grăsimi şi nici urmarea unui tratament pentru anumite boli, menţionate pe site-ul CRTS.

De regulă, timpul alocat unei persoane pentru donare este de aproximativ o oră jumătate, de la înregistrare până la procesul propriu-zis, iar cantitatea de sânge extras este de 450 de mililitri. Cei care vor să doneze trebuie să meargă la sediul CRTS de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 21, mai sus de Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, de luni până vineri, în intervalul orar 7.00-13.00. 

sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Mână liberă la primarii din județ pentru cei care nu respectă izolarea la domiciliu

Redacția

Medici de familie vor să se vaccineze pentru a da încredere pacienţilor

Redacția

Finanțare prin PNRR pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară

Redacția
Încarcă...