RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Consumul de cafea ar putea reduce riscul de aparitie a Alzheimer si Parkinson

Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori din Canada.


Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori din Canada.

  

“Consumul de cafea pare sa prezinte o anumita corelatie cu o scadere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer si Parkinson”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute, citat de Science Daily si Metro.co.uk.

“Am dorit, insa, sa investigam de ce se intampla acest lucru, ce compusi sunt implicati si care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat varstei”, a adaugat cercetatorul.

Echipa de oameni de stiinta a analizat trei tipuri de cafea: prajita usor, intens prajita si cea decafeinizata si prajita intens.

Cercetatorii au identificat un grup de compusi cunoscuti sub numele de fenilindane, care rezulta in urma procesului de prajire a boabelor de cafea. Acesti compusi pot preveni – sau mai degraba pot inhiba – aglomerarea a doua fragmente de proteine (beta-amiloide si tau), comune in caz de Alzheimer si Parkinson.

Oamenii de stiinta au observat un efect protector mai mare in cazul cafelei prajite intens in comparatie cu sortimentul de cafea prajita usor.

“Este pentru prima oara cand cineva investigheaza modul in care fenilindanele interactioeaza cu proteinele responsabile de Alzheimer si Parkinson”, a subliniat dr. Ross Mancini, cercetator implicat in acest studiu.

“Urmatorul pas va fi acela de a investiga cat de benefici sunt acesti compusi si daca detin capacitatea de a patrunde in fluxul de sange sau de a traversa bariera hemato-encefalica”, a precizat specialistul.

Mancini a recunoscut, insa, ca sunt necesare mai multe studii inainte de a putea transpune beneficiile in optiunile terapeutice. “Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care incearca sa le rafineze pentru a demonstra ca in cafea exista intr-adevar componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv”, a adaugat Mancini.

“Este interesant, dar sugeram ca ar fi cafeaua un remediu? In niciun caz”, a precizat el. 

 sursa www.ziarulevenimentul.ro

Related posts

Cătina în diverse preparate: efect nutritiv, energizant și vitalizant

Redacția

Avalanșă de pacienți la Compartimentul de Primire Urgențe

Oana Cordoneanu

Panică printre oameni după îndemnul lui Rafila legat de pastilele de iod. Medic de familie: „Sună toate telefoanele, unii au înțeles că trebuie să le și înghită”

Redacția
Încarcă...