RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Sevrajul nicotinic: De ce luăm în greutate cănd renunţăm la fumat?

Fumatul suprimă  senzaţia de foame. Când renunţăm la fumat apare o senzaţie de foame mai puternică deoarece are loc revenirea la normal a centrilor foamei şi saţietăţii, precum şi a metabolismului.

De asemenea, foştii fumători au tendinţa de a înlocui gestul fumatului cu gestul de a mânca. Ameliorarea sau rezolvarea acestor probleme se realizează prin înlocuirea plăcerii de a fuma cu o altă plăcere, dar nu cu cea de mânca, şi practicarea de exerciţii fizice. Cei care renunţă la fumat pot suferi şi de constipaţie, însoţită şi de balonare, dureri de cap, nervozitate, stare de disconfort general, toate acestea fiind manifestări ale sindromului de sevraj. Cât timp durează manifestările sevrajului nicotinic şi ce soluţii există pentru a trece mai uşor peste acestea, aflaţi din articolul următor.

  

Conf. dr. Paraschiva Postolache, şefa Secţiei Clinice de Recuperare  Medicală Respiratorie a Spitalului Clinic de Recuperare Iaşi:”Senzaţia de foame apare la mulţi foşti fumători şi se explică prin revenirea la normal a centrilor foamei şi saţietăţii, precum şi a metabolismului, blocate de nicotină, dar şi prin înlocuirea gestului de a fuma cu cel de a mânca. Ameliorarea sau rezolvarea acestuia se realizează prin înlocuirea plăcerii de a fuma cu o altă plăcere, dar nu cu cea de mânca, şi practicarea de exerciţii fizice. Nicotina, doar una dintre cele peste 4.800 de substanţe toxice din fumul de ţigară, stimulează tranzitul intestinal (creşte activitatea motorie intestinală) prin acţiune pe receptori specifici.

Ea este un excitant al sistemului nervos central şi periferic, în doze mici inhibând toţi ganglionii simpatici. Astfel, induce voma, scade diureza şi creşte activitatea motorie intestinală. Nicotina acţionează şi asupra altor aparate şi sisteme, ceea ce explică modificările polimorfe prezente la fumători. Nicotina este un toxic puternic şi cu acţiune rapidă, iniţial mărind activitatea ganglionară, pentru ca în faza următoare să producă o inhibare a ganglionilor, ceea ce explică acţiunea sa depresivă şi paralizantă. La fumători este prezentă intoxicaţia cronică cu nicotină, care se manifestă iniţial (la fumătorii începători) prin tulburări nervoase şi vasomotorii, palpitaţii, tulburări digestive, greţuri etc., tulburări care pot duce în final la toxicomanie (nicotinism). Aşa cum arătam, fumatul suprimă  senzaţia de foame, mulţi fumători motivând că au început să fumeze pentru că aveau o greutate mai mare decât normalul sau că nu renunţă la fumat pentru a nu se îngrăşa (renunţarea la fumat creşte apetitul).

Articol integral pe www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Cum ne putem da seama că avem lipsă de calciu

Redacția

Spania, Elveția, Suedia, Franța, şi Finlanda au confirmat noua tulpină de coronavirus

Redacția

Medicul Abdalla Bashir: “Oameni buni, vă sfătuiesc să vă vaccinați și nu ascultați tot felul de prostii!”

Redacția
Încarcă...