RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Nemulţumiri la Spitalul Municipal de Urgenţă! Angajaţii au fost în grevă timp de două ore: “Este inuman şi total incorect ceea ce se întâmplă”

Timp de două ore, o parte dintre angajaţii Spitalului Municipal de Urgenţă din Paşcani au fost astăzi în grevă de advertisment. De la orele 09.00 ei s-au strâns în faţa instituţiei spitaliceşti şi au cerut să li se facă dreptate.

 

Nemulţumirile pornesc de la scăderea salariilor şi eşuarea negocierilor dintre sindicate şi Guvern.

  

“Suntem Sindicatul Sanitas din Spitalul Municipal de Urgenţă Paşcani. În urma eşuării negocierilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului, Federaţia a decis un program de proteste. Suntem şi noi nemulţumiţi pentru că o parte din personal a luat salariu mai puţin. De fapt, dublarea a însemnat diminuare. Venitul net a multor categorii de la noi din spital a scăzut cu sume mai mari sau mai mici. Ceea ce cerem noi acum reprezintă cerinţele unei întregi ţări. Creşteri salariale pentru toţi salariaţii din sănătate: infirmiere, brancardieri, personal Tesa, personal cu studii superioare din laborator, muncitorii care nu au primit nimic. Ceea ce ne-a pus în dificultate a fost plafonarea sporului la 30% pe ordonator principal de credite, ceea ce a dus la imposibilitatea acordării sporului maxim pentru condiţii la categoriile de personal care au pierdut şi faptul că noi încă nu avem un contract nou de muncă. Sporurile nu s-au luat echitabil, de la toţi. La unele secţii a fost dat sporula maxim, iar la altele sporul minim. Eu nu am absolut nimic cu colegii care lucrează în secţiile respective. Domnul director şi-a motivat decizia ca fiind secţii mai grele. Am fost de acord, dar de lucrat se lucrează peste tot şi fiecare secţie are bucătăria ei. Nouă ni s-a părut echitabil să dea maxim la toată lumea sau minim la toată lumea. Activitatea spitalului nu a avut de suferit. 30 % dintre colegii noştri sunt pe secţie şi asigură serviciile necesare“, a declarat Mirela Ungureanu, lider de sindicat la Spitalul Municipal de Urgenţă din Paşcani.

De la asistenţi, la infiermieri şi personal Tesa, cu toţii sunt dezamăgiţi de deciziile celor aflaţi la putere. Oamenii cer o răsplată pe măsura muncii şi a implicării lor în fiecare zi, 24 din 24.

“Se cer servicii de calitate peste tot. Calitatea, după părerea mea, trebuie să existe de jos. Nu se poate face calitate doar de sus. Echipa medicală este formată din infirmier, medic, asistent. Dacă infirmierul şi asistentul sunt cumva daţi la o parte…ce se întâmplă? Se vrea calitate, dar asta nu se face aşa. Dacă asistentul nu observă simptome, el nu are ce să raporteze medicului care nu va şti ce tratament să aplice. Noi, asistenţii şi infirmierii sunt 24 din 24 prezenţi lângă pacient. Noi oferim servicii de calitate, dar aşteptăm şi noi…o calitate a vieţii”, a declarat Nicoleta Luchian, asistent medical la Spitalul Municipal de Urgenţă din Paşcani.

La protest a fost prezent şi psihologul din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă. Acesta a declarat că toată această situaţie nu face decât să creeze disconfort, conflicte şi un stres continuu în rândul angajaţilor.

“Dincolo de faptul că s-au creat discordanţe între noi, singurii care suferă profund sunt oamenii care intră pe poarta spitalului şi care au nevoie de servicii. Este inuman şi total incorect. A fost creată o situaţie de stres continuu. Cei care iau decizii ar trebui să se gândească la faptul că toţi oamenii din spatele noastru au o viaţă. Sunt oameni care au nevoie de o motivaţie, de susţinere, de suport. Lucrăm cu oameni bolnavi, cu oameni pe moarte. Nu este corect pentru doamnele infirmiere, de exemplu, să suporte, pe lângă un salariu de nimic, conflictele cu pacienţii. Per ansamblu, imaginea sistemului sanitar este dezastruoasă. Eu personal, în acest moment, iau foarte în serios ideea de a pleca din ţară, numai pentru a nu mai vedea mizeria şi bătaia de joc”, a declarat Ruxandra Filipescu, psiholog în cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă din Paşcani.

La Spitalul Municipal de Urgenţă, infirmierele schimbă douăzeci şi cinci de pacienţi pe zi. Îi mobilizează, îi hrănesc, îi pansează şi îi schimbă. Zilnic. Au primit greu vestea că vor face toate astea pe bani mai puţini.

“Douăzeci şi cinci de pacienţi schimb, de două ori pe zi. Ţi-e milă, nu-i poţi lăsa aşa. Trebuie hrăniţi, mobilizaţi, schimbaţi, pansaţi. Este foarte greu. Nu ştiu dacă ştie cineva ce înseamnă să îngrijeşti un bolnav la pat. Noi îngrijim 25 pe zi, pe etaj. Mi se pare normal să crească salariile la un nivel diferit, dar să fie acelaşi coeficient pentru toată lumea. Eu când merg să cumpăr pâine, nu mi-o dă mai ieftin că sunt infirmieră şi nu medic, a declarat o infirmieră care lucrează la instituţia spitalicească”, a declarat o infirmieră din cadrul spitalului. 

Urmează noi negocieri. Dacă acestea vor eşua din nou, sindicaliştii din sănătate sunt decişi să continue protestele.

 

Related posts

Medicul din Paşcani acuzat că a lăsat un bolnav să moară lângă cabinet a rămas nepedepsit. La un an după incident, doctorul lucrează în acelaşi loc

Redacția

Vrei sa fii voluntar? Esti asteptat la Crucea Rosie Iasi si Targu Frumos

Redacția

Suceava: Șefa secției de Oncologie a Spitalului Județean, reținută pentru luare de mită. Mai mulți pacienți s-ar fi plâns că li s-a cerut șpagă

Redacția
Încarcă...