RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Creştere uşoară a ratei de vaccinare ROR. Care este situaţia în judeţ?

Rata de vaccinare în cazul vaccinului ROR, care protejează copiii de rujeolă, oreion şi rubeolă, a înregistrat o creştere timidă din momentul în care a fost demarată campania pro-vaccinare în judeţ de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Prefectură, Consiliul Judeţean şi Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“. Astfel, dacă în luna iulie rata era de 67%, în momentul de faţă a crescut până la 72%. Reprezentanţii DSP susţin că la nivel de judeţ, aproximativ 24% dintre copii nu pot fi găsiţi la domiciliu, medicii de familie spunând că cel mai probabil aceştia sunt plecaţi în străinătate împreună cu familia.

 

  

„Noi considerăm că rata nu este extrem de mică în condiţiile actuale, în care cei mai mulţi nu sunt găsiţi la domiciliu. Medicii de familie în special cei din rural ne-au transmis că aceşti copii vin o dată pe an sau de două ori în ţară, se află în evidenţele lor, dar nu locuiesc efectiv acolo. Părinţii lor susţin că îşi vaccinează copii în străinătate, astfel că le-am zis medicilor să le ceară adeverinţa care să ateste asta pentru a putea procesa în carnetul sau registrul de vaccinări, pentru că în caz contrar nu  îi putem lua în considerare ca fiind vaccinaţi“, a precizat dr. Liviu Stafie, director al DSP Iaşi. Acest lucru înseamnă că în continuare unul din patru copii nu este vaccinat, existând astfel riscul de răspândire a bolii.

Reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva“ spun că, în acest an, una dintre patologiile majore cu care s-au confruntat a fost rujeola, la nivelul întregii zone a Moldovei fiind înregistrate peste 400 de cazuri. „Din primăvară, numărul cazurilor a început să crească, în luna mai fiind înregistrat şi un deces, care a fost şi singurul. Acum aveam două cazuri mai severe, însă cu o evoluţie bună, copii nevaccinaţi cu vârsta de un an fiecare. Marea majoritate provin din alte judeţe, cum ar fi Vaslui, Neamţ sau Botoşani şi mai puţin Iaşi“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director me­dical al Spitalului de Boili Infecţioase.

Alte trei cazuri noi în Iaşi

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, săptămâna trecută, în judeţul Iaşi, au mai fost diagnosticate alte trei cazuri noi, fiind vorba despre copii sub vârsta de un an. La nivelul întregii ţări au fost raportate 82 de cazuri noi într-o singură săptămână. Medicii susţin că, deşi există ideea că în mediul urban rata de vaccinare este mai mare, părinţii fiind mai bine informaţi, tendinţa este inversă, în rândul satelor, medicul de familie având un rol mai important. „Sunt două aspecte aici, mulţi copii despre care nu se ştie pe unde sunt, adică ei se nasc, sunt declaraţi la o anumită adresă la care de fapt nu se află, fiind plecaţi în străinătate împreună cu părinţii lor. O altă variantă este că, dacă locuieşti în mediul urban, eşti mai bine informat, însă aici părinţii se uită mult pe Internet, pe reţelele de socializare, de unde mai preiau idei anti-vaccinare. Pe de altă parte, în mediul rural, dacă medicul îşi face treaba şi informează părinţii, lucrurile pot sta mai bine“, a completat medicul ieşean.

Medici infecţionişti mai spun că pentru o acoperire vaccinală corectă, aceasta ar trebui să fie de 95%, conform şi ratei recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar vaccinarea antirujeolică să fie completă, în acest sens o singură doză nefiind de ajuns. „Ca să ai o eficienţă crescută şi durabilă mai ai nevoie să faci o vaccinare undeva la patru-cinci ani, apoi la şapte ani. Dacă le-ai făcut pe toate trei, înseamnă că ai făcut vaccinare ROR completă şi atunci posibilitatea ca să dezvolţi una dintre cele trei boli este nulă. Noi punem foarte mult accent pe primul vaccin care se face, pentru că în general există în psihologia populaţiei că dacă tot a fost făcut unul, să îl facă şi pe al doilea şi pe al treilea“, a mai spus dr. Mihnea Hurmuzache.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Oficial: Cine intră în etapa a doua de vaccinare, lista completă

Redacția

De ce mâinile tale sunt întotdeauna reci

Redacția

Pacienții nu trebuie să plătească testul anti –Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară

Redacția
Încarcă...