RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Sănătate

Un ieșean riscă să rămână fără rinichi după ce s-a tratat cu antibiotice după ureche

Totul a pornit de la administrarea unui antibiotic pentru a-şi trata o răceală. Medicii nefrologi ieşeni spun că au săptămânal, în medie, circa cinci cazuri de urgenţe cauzate de polimedicaţie.

 

  

În fiecare săptămână, medicii de la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“ se confruntă cu cel puţin cinci cazuri de bolnavi care ajung la spital pre­zen­tând simptomele unei insufiecienţe renale acute după iau mai multe tipuri de medicamente pentru mai multe afecţiuni de care suferă.

Cel mai recent caz este cel al unui bărbat în vârstă de 63 de ani, din judeţul Iaşi, care, pe lângă medicamentele pe care le lua pentru afecţiunea psihică de care suferă, a luat mai multe comprimate de Gentamicină, antibiotic pe care şi l-a administrat fără sfatul medicului, în speranţa că astfel va scăpa de o infecţie respiratorie care îi cauza probleme de ceva timp.

„Pa­cientul a fost adus la spital de către familie, acesta prezenta insuficienţă renală acută prin polimedicaţie, ceea ce înseamnă că a luat prea multe medicamente, având un diagnostic cronic. Din păcate, cazul este unul grav, va avea nevoie de dializă temporară şi de îngrijiri medicale avansate“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Cazul nu este unul izolat, pe toată perioada verii medicii de la Spitalul „Parhon“ confruntându-se cu numeroase astfel de cazuri, care au ajuns la spital în stare gravă după ce nu şi-au ajustat dozele de medicamente pe care le iau pentru diferite boli. Medicii spun că există mai multe cauze, fiind în special afectaţi pa­cienţii cu vârsta de peste 60 de ani.

„Observăm că nu mai există o integrare a acestor medicamente, se discută separat cu medicii de pe diferite specialităţi şi că treptat se diluează rolul medicului de familie. Dacă pacienţii ar discuta cu medicul de familie, dar şi cu cel curant, ar reuşi să îşi adapteze dozele. De asemenea, este periculoasă şi administrarea antibioticelor fără prescripţie me­dicală, cum a fost şi cazul acestui pacient care a luat antibiotic fără să consulte un medic“, a completat medicul ieşean.

Un alt obicei care poate dăuna este administrarea suplimentelor naturiste, despre care unii oameni cred că nu pot dăuna, luându-le în paralel cu restul medicamentelor, fiind recomandat să se discute în prealabil cu medicul curant.

De asemenea, este recomandat ca pacienţii cu medicaţie multiplă, în special cei cu afecţiuni cardiovasculare, să îşi măsoare frecvent tensiunea arterială: dacă aceasta este scăzută sau mai scăzută decât cea anterioară, este necesară o discuţie cu medicul de fa­milie sau cu medicul curant pentru a vedea dacă trebuie reduse dozele sau dacă anumite pastile trebuie întrerupte pentru o perioadă.

 

De asemenea, medicii atrag atenţia asupra faptului că mulţi vârstnici au tendinţa de a consuma cantităţi insuficiente de lichide, obicei care, în combinaţie cu problemele de sănătate multiple, poa­te duce la probleme grave, cu risc vital.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

684.208 doze de vaccin administrate în județul Iași, de la începutul campaniei

Redacția

Ministrul Sănătății: Nerespectarea carantinei, pedepsită penal

Redacția

Invazie de ploșnițe la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi. Un pavilion al unităţii medicale a fost închis.

Redacția
Încarcă...