Rudele bolnavilor cerşesc în stradă, de la trecători, o eventuală donare de sânge

Este mai ales cazul celor care nu sunt din Iaşi, localnicii făcând apeluri la donare mai ales pe reţelele sociale. Criza este atât de acută încât în spital nu eşti operat până rudele nu aduc dovada unui număr de donări cerut în funcţie de tipul de intervenţie chirurgicală.

 

Bolnavii din spitale au nevoie de ajutor. Oamenii care sunt internaţi cu probleme de sănătate ce necesită intervenţii chirurgicale nu se pot opera dacă nu arată că au trimis donatori la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină. Medicii le cer să dovedească faptul că au donat sânge întrucât Iaşul medical trece iar printr-o nouă criză de sânge. Numai ieri, în faţa Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS), patru persoane, cel mai probabil rude ale unor pacienţi ce nu sunt din Iaşi, căutau pur şi simplu în stradă donatori de sânge pentru rudele lor internate la Spitalul „Sfântul Spiridon, la Spitalul de Neurochirurgie şi la Institutul Regional de Oncologie. Alte două familii cereau sprijinul on­line, pe Facebook, tot pentru apro­piaţii internaţi în spitale. Po­trivit reprezentanţilor CRTS, mereu în perioadele de concedii apare lipsa de sânge, din cauza numărului mic de donatori. „Luni şi marţi au fost în jur de 50 de donatori. Miercuri, situaţia s-a îmbunătăţit şi au venit în jur de 90 de persoane să doneze. Avem nevoie pe toate grupele de sânge, mai puţin grupa B cu Rh pozitiv, care este singura grupă prezentă în centru într-o cantitate cu care am putea face faţă oricărei solicitări. În rest, avem mare nevoie de sânge grupa 0, grupa A şi grupa AB cu Rh pozitiv şi cu Rh negativ“, a arătat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS.

Apel lal CRTS Iaşi

Persoanele interesate să doneze sânge se pot adresa centrului ieşean de luni până vineri, în intervalul orar 7.00-13.00. CRTS va fi deschis in­clusiv luni, pe 14 august, cu program normal de lucru. Pentru data de 14 august, pe Facebook este anun­ţat şi un eveniment care invită ieşenii la CRTS să doneze sânge. „În acest moment Centrul Regio­nal de Transfuzie Sanguină func­ţionează la capacitate de avarie şi se confruntă cu o lipsă acută de sânge! Unele operaţii sunt amânate din cauza lipsei de sânge! Astfel, pe data de 14 august 2017, de la ora 7 dimineaţa, vă invităm la sediul CRTS Iaşi pentru a dona sânge! Am ales această dată deoarece este zi liberă şi ne putem mobiliza mai uşor şi mai bine! Haideţi să salvăm cât mai multe vieţi“, precizează organizatorii. Pentru a deveni donator de sânge trebuie să aveţi vârsta cuprinsă între 18-60 ani, greutate peste 60 de kilograme, puls regulat, 60 -100 b­ătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice în cantităţi însemnate cu cel puţin 48 de ore înaintea donării, şi să nu vă aflaţi sub tratament pentru hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice sau boli endocrine. Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, psoriazis, vitiligo, miopie forte sau cancer. 

Sursa www.ziaruldeiasi.ro