RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

(P) Traian Băsescu: „Știu toată bucătăria internă a Uniunii Europene!“

 

 

Fostul președinte al României deschide lista Partidului Mișcarea Populară la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. El ar putea deveni astfel primul fost șef de stat ales în Parlamentul European. https://newsweek.ro/img/icons/color/comments.svg

  

Reporter:Mai sunt câteva săptămâni până la alegerile europarlamentare. Dacă veți fi ales, veți deveni primul fost șef de stat membru al Parlamentului European. Întrebarea pe care și-o pun foarte mulți este dacă vă veți duce la Bruxelles.

Traian Băsescu: Cum să nu mă duc?

Reporter: Nu candidați doar ca să fiți locomotiva PMP?

Nu. E un vot extrem de important pe care îl dă electoratul și întotdeauna trebuie să-l respecți. Deci nu se pune problema să nu mă duc. Asta poate face numai Ponta, care a anunțat că va fi primul pe listă, dar nu se duce. Dacă aș fi în locul electoratului, nu i-aș da niciun vot, pentru că asta e înșelătorie politică.

Reporter: Deci nu vă pensionați, mergeți la Bruxelles.

Categoric. Și vă spun și de ce. Aici sunt în opoziție. La Senat nu avem grup. Ca să iau cuvântul trebuie să îmi dea aprobare PSD-ul. Nu participăm la ședințele de birou. Nu avem o utilitate majoră în dezbatere exact din acest motiv.

Pe când în Parlamentul European voi face parte din cel mai mare partid – Partidul Popular European – care impune și ordinea de zi, și prioritățile. Or, eu am acumulat o experiență extraordinar de mare în cei zece ani cât am fost membru în Consiliul European.

Știu toată bucătăria internă a Uniunii Europene. Îi știu butoanele, cum s-ar spune. Și sunt foarte mulți oameni cu care am lucrat în acești zece ani la vârful PPE, Daul, Lopez, sunt foști premieri, parlamentari care sunt la al doilea, al treilea mandat, care mă știu de când eram în Consiliul European.

Și nu în ultimul rând este relația pe care o am cu Comisia Europeană și cu Consiliul European. Deci aș putea fi extrem de util și Uniunii Europene și României.

Reporter: Se spune că alegerile europarlamentare nu au o miză atât de mare ca parlamentarele sau prezidențialele, când bătălia politică devine mai acută, mai emoțională.

Haideți să vedem întâi importanța acestor alegeri. De când România a intrat în Uniunea Europeană, aceste alegeri sunt cele mai importante. De ce? În primul rând, Uniunea Europeană este într-un moment de impas. Avem Brexitul, deci o țară pleacă nemulțumită de funcționarea Uniunii Europene.

Avem multe probleme nerezolvate de Consiliul European, de Parlamentul European, care le-au dat cetățenilor europeni, care nu sunt puțini, aproape 500 de milioane, sentimentul că Uniunea Europeană nu poate rezolva problemele care-i îngrijorează.

Ca, spre exemplu, migrația. E o problemă pe care Uniunea Europeană nu a putut s-o rezolve. A doua mare problemă care-i îngrijorează: sistemul de frontiere Schengen, care nu i-a putut proteja de migrația ilegală. Și se întreabă cetățenii europeni: de ce plătim noi taxe când frontierele noastre sunt libere? Nici nu-ți trebuie o pușcă sau un pistol ca să le treci ca Vodă prin lobodă!

E o vulnerabilitate extrem de ridicată. Un alt element de îngrijorare sunt actele de terorism destul de dese în ultima vreme. Nu în ultimul rând, există o îngrijorare legată de centrifugarea Uniunii Europene. Adică unele state vor să creeze o zonă euro, ca inel de rezistență, cu buget separat și oarecum independentă. Alte state vor să fie tot mai suverane, ceea ce contravine chiar tratatului.

Reporter: Este și România printre ele?

E un „newcomer“, dar e și România. Aici campioni sunt Italia cu Salvini, care e tot mai suveranist și populist, Polonia, care a devenit suveranistă și populistă ca abordare în interiorul Uniunii Europene, Ungaria, care de asemenea prin Viktor Orban își afirmă suveranismul și populismul. Nu în ultimul rând, uitați-vă la creșterea pe care a avut o Marine Le Pen în Franța.

La fel, ce se întâmplă în Austria. Să nu mai vorbim de ultimele alegeri din Finlanda, unde populiștii naționaliști au câștigat alegerile pur și simplu. Deci curentul acesta este o altă amenințare la adresa existenței Uniunii Europene. Problema securității, iar, este o problemă îngrijorătoare. Sigur, nu-i îngrijorează atât de tare pe cei care au frontierele la Atlantic.

În schimb, flancul estic al Uniunii Europene este vulnerabil. Aici vorbim de baltici, de Polonia, de România, de Bulgaria, care, mai ales după ocuparea mișelească a sudului Ucrainei de către Federația Rusă, sunt extrem de expuse la inconsecvențele lui Putin.

Reporter:Vedem la televizor diverși candidați la europarlamentare care vorbesc despre cu totul altceva, despre problemele noastre interne. Dumneavoastră încă vorbiți ca un șef de stat.

Vorbesc ca un europarlamentar care trebuie să știe de ce se duce acolo. Această listă de probleme trebuie rapid rezolvată dacă vrem ca cetățenii europeni să continue să creadă în Uniunea Europeană. Or, eu am convingerea că prin experiență pot contribui la rezolvarea acestor probleme care trenează de ani buni și care au început să enerveze populația.

Reporter: Credeți că românii vor fi atrași la vot de aceste teme?

Eu sper că și referendumul, care va merge în paralel, va fi un element de atracție în plus, măcar pentru electoratul de dreapta. Însă eu îmi dau seama și văd care e desfășurarea campaniei. Este bătălia chipurile pe justiție, pe care și una și alta din părți o îngroapă pur și simplu prin inflexibilitatea pozițiilor. Îl condamnă, nu-l condamnă pe Dragnea, e alt subiect. Este, nu este Kovesi procuror șef european.

Se prăbușește economia, n-avem bani de pensii, ba avem bani de pensii. Subiecte minore care fac parte dintr-o bătălie politică superficială. Și care nu fac nimic altceva decât să-i țină pe români la un nivel foarte scăzut de înțelegere a ceea ce se întâmplă pe 26 mai.

Pe ce rezultat mizează PMP la aceste alegeri?

Minim 7 la sută și, în situație optimistă, cu o bună prezență la vot, poate fi cu două cifre.

Cu ce se diferențiază PMP de celelalte partide din opoziție, PNL sau USR Plus?

PMP-ul n-a fost în USL! Eu nu pot uita USL-ul, cu PSD-ul și PNL-ul împotriva președintelui ales al României. Mă refer la suspendarea din 2012. Bineînțeles și la modul cum s-a făcut, pentru că asta arată de ce sunt capabili uneori cei de la liberali când își pierd controlul.

Aduceți-vă aminte că în 24 de ore au decapitat Senatul, au decapitat Camera Deputaților, au decapitat Avocatul Poporului și, nemaiavând Avocat al Poporului, au introdus documentul de suspendare a președintelui în Parlament și au trimis documentul la Curtea Constituțională, dându-i 24 de ore să dea avizul.

Eu uit foarte greu pentru că a fost lovitură împotriva statului, atunci noi am pierdut intrarea în Schengen, care fusese aprobată în Consiliul European și urmau să o pună în practică de la 1 octombrie toate statele membre. Am ratat și uite că nici acum n-am intrat în Schengen pentru că din nou s-a pus problema dacă este România sau nu un stat de drept.

 Material comandat de Partidul Mişcarea Populară realizat de SC Madvertise Excellency SRL CUI 41190004

 

 

Related posts

Duminică intră în vigoare modificări legislative privind ordinea şi liniştea publică şi statutul poliţistului

Redacția

Cine îi va lua locul lui Nichita: trei nume! Printre ele și senatorul Florin Constantinescu

Redacția

Lista candidaților Pro România, pentru Primărie și Consiliul Local Pașcani

Marius Parteni
Încarcă...