RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Investiția de la Palatul Cantacuzino obiectul unei interpelări adresate ministrului DRAP

Finanțarea proiectului privind reabilitarea Palatului Cantacuzino a fost obiectul unei interpelări adresată Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice de către deputatul PSD Vasile Axinte.

 

  

 În documentul transmis, parlamentarul local a explicat demersurile făcute de administrația din Pașcani pentru atragerea de fonduri cu care să fie reabilitat obiectivul. Axinte îi cere ministrului Paul Stănescu un răspuns cu privire la perioada în care se demarează faza de semnarea a contractului pentru finanțarea monumentului din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț.

Totodată, deputatul PSD cere clarificări legat de suplimentarea fondurilor pentru reabilitarea și conservarea clădirii istorice, dacă ele vor exista și când preconizează că se vor aloca acestea.

 Municipiul Pașcani speră să obțină o finanțare de 17 milioane lei pentru modernizarea Palatului Cantacuzino.

 Iată conținutul interpelării:

 În judeţul Iaşi pe lista neagră a monumentelor istorice în deteriorare, abandonate sau în situație de abandon sunt mai multe clădiri simbolice pentru această țară. Enumăr numai câteva cum ar fi Clădirea Filarmonicii, Ruinele Curţii Domneşti din Iasi dar și Palatul Cantacuzino, ridicat în jurul anilor 1640 – 1650 în Pașcani. 

De la sfârșitul anului 2016 din partea administrației din Pașcani a fost depusă o cerere de finanare la Agenția de Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț în vederea accesării Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural – Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural cu proiectul „Reabilitare, conservare şi revitalizarea Palatului Cantacuzino – Paşcani şi a terenului aferent” însă în urma finalizării procesului de evaluare tehnică și finanțare, proiectul a fost inclus în lista de rezervă, obținând un punctaj de 72,5 puncte deoarece obiectivul din Pașcani nu ara in circuitul turistic. Astfel pierdându-se 10 puncte.

A fost trimisă și o adresă pe data 15.05.2018 către Agenția pentru Dezvoltarea Regională Nord Est pentru a ne informa dacă proiectul Reabilitare, conservare și revitalizarea Palatului Cantacuzino Pașcani și a terneului aferent, cod proiect 1177155, se află în continuare pe lista de rezervă sau dacă este demarată etapa precontracuale. 
Clădirea a fost cumpărata de administrația locală în anul 2013, de la foștii moștenitori pentru sumă de 180.000 euro, iar acolo a funcționat zeci de ani Palatul Copiilor. Este una din puținele clădiri simbol din Municipiu. În judeţul Iaşi, lista monumentelor istorice cuprinde un efectiv de 1.630 de obiective, dintre care 828 sunt obiective arheologice, 703 monumente de arhitectură, 53 monumente de for public, iar 46 sunt monumente memoriale. Printre acestea, regăsim exemple de bune practici, de finalizare a lucrărilor de restaurare a monumentelor istorice. 

Menționez că Palatul din Pașcani se află într-un punct strategic și poate reprezenta o sursă bună de a atrage turiști și mai ales de a dezvolta din mai multe puncte de vedere Municipiul și chiar zona. Investiţia estimată pentru reabilitarea Palatului Cantacuzino se preconizează a fi 17 milioane de lei. 
Având în vedere toate cele precizate vă rog să aveți amabilitatea să răspundeți la următoare întrebări: 

1. De ce nu se demarează faza de semnarea a contractului pentru finanțarea monumentului din partea Agenției de Dezvoltare Regională Nord Est Piatra Neamț?

2. Dacă și când se vor suplimenta fondurile pentru reabilitarea și conservarea clădirii istorice? 

3. În ce măsură se vor găsi surse de finanțare pentru ca această locație să intre în procesul de reabilitare și conservare? 

4. Când preconizați că se vor primi aceste fonduri?

5. Există vreo șansă ca această clădire să primească fonduri pentru a fi reabilitată?


Related posts

Mesajul USR Pașcani cu ocazia sărbătoririi Unirii Mici!

Redacția

Viceprimarul din Ruginoasa a preluat șefia organizației PSD! Va fi candidatul la Primărie în 2024

Marius Parteni

Renate Weber, 2.500 euro salariu ca Avocat al Poporului și 3.000 euro/lună pensie

Redacția
Încarcă...