RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Înfrângere usturătoare pentru Liviu Dragnea. Începutul sfârşitului pentru liderul PSD?

Aseară târziu, după şase ore tensionate de şedinţă a CEx a PSD, menite să tranşeze lupta dintre şeful partidului Liviu Dragnea şi Mihai Tudose, războiul s-a încheiat cu victoria premierului. Toate cele trei demisii cerute de şeful executivului, Sevil Shhaideh (Dezvoltare), Rovana Plumb (Fonduri Europene), Răzvan Cuc (Transporturi) s-au materializat, în ciuda opoziţiei „în unanimitate“ a membrilor CEx. Mihai Tudose a jucat cu demisia pe masă, iar liderii PSD s-au temut că în acest caz ar putea pierde guvernarea.

 

Pentru a „coafa“ înfrângerea usturătoa­re suferită de Dragnea, liderii partidului au recurs la un şiretlic. Au susţinut că nu Tudose le-a cerut demisia miniştrilor „penali“, ci că aceştia ar fi insistat să demisioneze. Informaţiile apărute pe surse de la şedinţa CEx arată contrariul.

  

„Au fost discuţii destul de profunde în care s-a discutat despre programul de guvernare, despre situaţia celor două colege şi despre faptul că PSD nu doreşte ca instituţii care nu ar trebui să aibă influenţă să influenţe remanierile guvernamentale. Toţi colegii au adus argumente ca cele două colege să nu plece, după ce ele au anunţat la începutul şedinţei  că s-au hotărât să demisioneze. După toate orele de discuţie, în care toată lumea le-a cerut să rămână, au fost întrebate încă o dată li şi-au menţiunt decizia de a menţiona. Nu vor să pună sub semnul întrebării actul guvernării“, a spus Dragnea, vizibil obosit şi supărat de deznodământul şedinţei.

El a susţinut că „toată lumea a plecat supărată“ din şedinţa CEx şi că astăzi PSD „a trecut printr-o cumpănă foarte mare“.

Împăciuitor, premierul Tudose a spus că, imediat după ce au primit citaţiile la DNA, Sevil Shaideh şi Rovana Plumb i-au prezentat demisiile, pe care el nu le-a acceptat atunci. El a mai spus că nu are nimic să le reproşeze celor două. El a mai susţinut că „nu a fost un război, nu este un câştigător“. O nouă şedinţă a CEx a fost convocată pentru azi.

CTP: „Epoca Dragnea s-a încheiat“

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a anunţat „apocalipsa“ pentru Liviu Dragnea după şedinţa de aseară. În timpul şedine o previziune sumbră pentru liderul social democrat.

„Dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate (n.r. – aşa cum s-a întâmplat) atunci s-a încheiat epoca Liviu Dragnea“, a afirmat jurnalistul înainte să afle deznodământul şedinţei.

„CTP“ a apreciat că Tudose nu va încerca să preia şefia PSD în viitorul apropiat.

„Totuşi să pronunţi în faţa PSD-ului cuvinte cum ar fi probleme penale, să invoci Bruxelles-ul este în termeni religioşi este o blasfemie, pentru aşa ceva poţi fi ars pe rug, şi Tudose cu un calm incredibil a venit cu această retorică. Eu cred că Tudose are un antrenament remarcabil pe care i-l dă familiaritatea evidentă din CV cu foarte multe organe de informaţii, servicii de informaţii interne şi externe, structuri militare, externe, în direcţia NATO, Occident, Bruxelles. Pe lângă calitatea de membru PSD mai are şi această bogată experienţă“, a încheiat jurnalistul.

Anterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că dacă şi Guvernul Tudose ar cădea, şi-ar pune pune serios întrebarea dacă PSD mai poate să guverneze.

ALDE negociază dur

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, la finalul şedinţei de ieri a partidului, că formaţiunea nu renunţă la ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, şi îi menţine în continuare sprijinul. El a mai spus că îi va comunica această decizie premierului Mihai Tudose, care va trebui să ţină cont de argumentele pe care i le va prezenta.

„Nu putem accepta ca DNA să facă Guvernul României, aşa cum îi convine. Prin urmare, am decis acum două săptămâni ca ALDE să menţină sprijinul pentru Viorel Ilie. Nu suntem de acord să ia în consideraţie un act de demisie. În plus, în Senat a avut loc un vot de respingere a solicitării DNA de urmarăre penală a lui Viorel Ilie, deci nu există niciun fel de argument. În plus, în cazul celor două membre ale Guvernului (Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb – n.r.) premierul a invocat că ele lucrează cu fonduri UE şi se creează deranj la Bruxelles. În cazul ministrului Viorel Ilie, nici acest argument nu poate sta în picoare. Prin urmare, ne menţinem poziţia şi i-o voi comunica premierului şi rămâne să vedem ce facem mai departe“, a afirmat Tăriceanu la finalul şedinţei ALDE, care a durat aproape două ore.

Sursa www.ziaruldeiasi.ro

Related posts

Norme noi pentru finanțarea partidelor și a campaniilor electorale

Redacția

Dragnea îşi încalcă promisiunile electorale cu mâna lui Cioloş. Poziţia radicală a premierului

Redacția

Constantinescu favorit pentru încă un mandat la șefia PSD, Dragoș Ionescu la tineret. Gabriela Nedelcu ar preda ștafeta unei colege mai tinere

Marius Parteni
Încarcă...