RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Lovitură năucitoare pentru traseişti: 25 de primari, ameninţaţi cu demiterea

Un sfert dintre primarii judeţului şi aproape 300 de consilieri locali şi judeţeni vor sta cu spaima-n sân în următoarele 45 de zile. Curtea Constituţională a României a declarat ieri ca neconstituţională legea de aprobare a ordonanţei prin care aleşilor locali li s-a permis să-şi părăsească partidul pe care l-au reprezentat la alegerile locale din 2012 fără a risca să-şi piardă mandatul.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, urmând ca „Parlamentul să reglementeze, prin legea de respingere, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a OUG 55/2014, pentru a le pune de acord cu decizia Curţii”, după cum se menţionează în decizia CCR. Ce se va întâmpla însă cu aceşti primari, 25 numai la Iaşi, dar şi cu sutele de consilieri locali? Îşi vor pierde ei mandatul? Nici specialiştii nu ştiu.”Nu ştim ce-o să fie. Aşteptăm”, spun speriaţi primarii.

  

Motivarea deciziei de ieri a CCR urmează să fie publicată în Mo­nitorul Oficial. Surse apropiate Curţii spun că primarii nu se află în pericol imediat să-şi piardă mandatele. În schimb, decizia CCR ar putea fi utilizată de PNL în faţa instanţelor, unde a cerut deja încetarea mandatelor dezertorilor. „Parlamentul nu va avea altceva de făcut decât să constate că migraţia politică trebuie interzisă şi să sancţioneze pe oricine face acest pas. Cei care au făcut pasul îşi vor pierde mandatele. Acţiunile noastre în instanţe cred că vor fi admise, mai ales în contextul deciziei CCR“, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, pentru presa centrală.

Când încetează un mandat

Conform statutului aleşilor lo­cali, mandatul încetează de drept dacă primarul sau consilierul demisionează din partidul din partea căruia a candidat. Ordonanţa de Urgenţă 55/2014 a suspendat însă timp de 45 de zile această prevedere legală, ceea ce a permis unui număr de 25 de primari ieşeni să-şi schimbe opţiunea politică, majoritatea îndreptându-se către PSD. Surse apropiate Curţii Constitu­ţionale au precizat că declararea ca neconstituţională a legii de aprobare a ordonanţei a fost motivată de ilegalitatea adoptării acesteia din urmă. Concret, statutul aleşilor lo­cali este lege organică, Guvernul neavând dreptul să-i modifice pre­vederile printr-o ordonanţă de urgenţă. Singura cale de modificare a unei legi organice este printr-o lege similară, adoptată de Parla­ment. „După ştiinţa mea, declararea ca neconstituţională a ordonanţei nu înseamnă anularea a ceea ce s-a produs ca efect al acesteia. Cred că aleşii locali nu au de ce să se teamă, pentru că majoritatea existentă în Parlament va lua act de decizia CCR şi va găsi soluţia optimă astfel încât să nu se producă tulburări şi dereglaje la nivelul tuturor autorităţilor pu­blice locale. Este evident că aleşii au făcut o opţiune de bună-cre­dinţă, în baza unui act normativ“, a declarat liderul consilierilor ju­deţeni ai PSD, Cristian Stanciu.

La rândul său, prefectul Dan Cârlan, susţinut la numite tot de PSD, a apreciat că singurul efect concret al deciziei CCR va fi împiedicarea pe viitor a modifi­cării statutului aleşilor locali prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă. „Decizia va acţiona doar pe viitor, 100%. E vina ta dacă azi respecţi legea în vigoare, iar mâine ea se schimbă? Personal, pe mine mă miră că s-a introdus interdicţia de migrare, de la bun început. S-a discutat mult dacă este în regulă să nu permiţi mi­grarea, dacă nu este o încălcare a principiului constituţional de liberă asociere“, a spus prefectul. Liderul filialei judeţene a PNL, partid care a pierdut cei mai mulţi aleşi locali, Cristian Adomniţei, a adoptat o poziţie rezervată: „Până nu se publică decizia CCR, cu motivarea acesteia, nu putem să ne pronunţăm. Sunt prea multe speculaţii care se pot face. In­dis­cutabil, a fost o lege absolut imorală, nu a migraţiei politice, ci a fraudării alegerilor prin fa­vorizarea unui competitor. Pe de altă parte, legea nu acţionează retroactiv. Doar o instanţă de ju­decată poate decide dacă alesul local îşi va pierde mandatul“.

Primar: „Nu ştiu ce-o să fie. Aşteptăm“

În cele 45 de zile de aplicare a OUG 55/2014, primarii din Podu Iloaiei, A.I. Cuza, Bârnova, Butea, Coar­nele Caprei, Cotnari, Cucu­teni, Dolheşti, Dumeşti, Grajduri, Grozeşti, Holboca, Mogoşeşti, Moş­na, Moţca, Movileni, Popri­cani, Roşcani, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, Tomeşti, Ţibana, Un­gheni, Victoria şi Voineşti şi-au pă­răsit partidul.

Cu excepţia primarului din Coarnele Caprei, care a trecut la UNPR, şi a celui din Victoria, care a devenit independent, toţi ceilalţi au depus adeziuni la PSD. „Nu ştiu ce-o să fie. Nu suntem noi, primarii, în măsură să comentăm. Aşteptăm“, a spus primarul co­munei Tomeşti, Ştefan Timofte. Decizia CCR a fost adoptată înainte ca legea privind aprobarea OUG 55/2014 să fie publicată în Mo­nitorul Oficial, ceea ce echivalează, conform precizărilor sursei men­ţionate, cu un control anterior. Ca urmare, legea va fi retrimisă Par­lamentului, singura opţiune a acestuia fiind de a o respinge.

Tot Parlamentul va trebui să sta­bilească ce se întâmplă cu efectele juridice produse deja de ordonanţă. „Par­lamentul are de­pli­na libertate de acţiune, dar să nu uităm că majoritatea este ace­eaşi. Efectele deja produse vor ră­mâne. Altfel, ar însemna ca un ales să-şi piardă mandatul din suc­cesiunea legilor, el acţionând tot timpul în limitele legii. Ce poţi să-i reproşezi? Că a acţionat conform unei legi în vigoare la acea dată?“, a conchis aceeaşi sursă apropiată CCR.

sursa ziaruldeiasi.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Andrei Rîznic, vicepreședinte PNL Pașcani a demisionat din partid!

Răzvan Grecu

Scandal la PSD Iași. Iată cum s-au poziționat delegații de la Pașcani la votarea noului Birou Politic Județean

Marius Parteni

Primarul din Hălăucești este acuzat de conflict de interese. Vezi cum se apără edilul

Redacția
Încarcă...