RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Politică

Parlamentarii deschid sezonul pomenilor electorale

Parlamentarii vor dezbate în noua sesiune o serie de proiecte legislative cu un vădit caracter electoral. După ce Guvernul a adoptat deja acte normative prin care scuteşte de la plată unor obligaţii financiare anumite categorii profesionale, acum a venit rândul parlamentarilor. Senatori şi deputaţi ieşeni se numără printre semnatarii unor astfel de proiecte care vor fi dezbătute şi posibil aprobate până la alegerile prezidenţiale.

Facilităţi pentru bugetari

Senatorii PDL Dumitru Oprea şi Mihai Răzvan Ungureanu vor ca funcţionarii publici şi personalul contractual din primării să fie scutiţi de la restituirea unor drepturi salariale. Este vorba de cei care au beneficiat de bani în temeiul unor dispoziţii de primar sau ca urmare a promovării şi implementării unor proiecte cu finanţare europeană.

  

Potrivit iniţiatorilor, Curtea de Conturi a arătat că s-au înregistrat „cheltuieli neprevăzute” sau „cheltuieli nelegale” constând în majorarea indemnizaţiei lunare pentru persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică şi majorarea salariilor de bază în cazul personalului angajat în cadrul compartimentelor unităţilor administrativ-teritoriale pentru stimularea financiară a persoanelor care au iniţiat şi implementat proiecte cu finanţare internaţională.

Acest proiect trebuie adoptat deoarece este imposibil să se repare rapid prejudiciul constatat de Curtea de Conturi, angajaţii au fost de bună-credinţă a angajatorilor, iar practica instanţelor a fost neunitară”, susţin iniţiatorii.

Peste 1.000 de medici vor beneficia de clemenţă

Deputatul PSD Anghel Stanciu se află printre iniţiatorii unui proiect prin care se propune ca peste 1.000 de medici de familie care au făcut gărzi în perioada 2008 – 2011 să fie exoneraţi de la plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi funcţionare a centrelor de permanenţă. Unii medici au de returnat sume care ajung şi la 25.000 lei. „Achitarea sumelor imputate medicilor de familie care şi-au desfăşurat activitatea în centre de permanenţă nu ar mai lăsa resursele necesare pentru asigurarea desfăşurării în condiţii corespunzătoare a activităţii cabinetelor de familie şi a centrelor de permanenţă”, se arată în expunerea de motive.

Reducerea TVA la unele alimente

Un alt proiect priveşte reducerea cotei de TVA pentru laptele de consum, legumele şi fructele proaspete la 9%. Printre semnatari se află şi deputatul PSD Gheorghe Emacu, iar în expunerea de motive se susţine că, pe lângă avantajele pe care le-ar produce această scădere de TVA în rândul consumatorilor, al producătorilor şi al agricultorilor, în acest fel ar urma să se recupereze pierderile de buget cauzate de evaziunea fiscală.

În schimb, senatorul PSD Florin Constantinescu vrea scăderea stagiului de cotizare realizat în grupa 1 de muncă de la şase ani, cât este în prezent, la cinci ani. Demn de remarcat este participarea activă a senatorului PSD de Neamţ, Ioan Chelaru, în elaborarea de proiecte care au un caracter electoral. Acesta se numără printre semnatarii şi a proiectelor enumerate mai sus, iar, printr-o altă iniţiativă, propune ca persoanele care au luat credite ipotecare şi nu le pot achita să beneficieze de suspendarea temporară a executării silite a imobilelor, până la redresarea financiară, fără a plăti cauţiune.

sursa www.ziarulevenimentul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Senatorul Lazăr atrage atenția asupra importanței profesiei de logoped

Marius Parteni

Competiție în PNL Pașcani! Până acum s-au înscris doi politicieni în cursa pentru președinție

Răzvan Grecu

AUR Iași a validat candidatul pentru Primăria Pașcani

Redacția
Încarcă...