RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Ce cursuri poti urma daca nu ai luat Bacalaureatul

Liceenii care nu reusesc sa promoveze examenul de Bacalaureat sau care nu doresc sa-l sustina mai au o sansa la educatie in invatamantul preuniversitar postliceal. Scolile postliceale si cele de maistri le ofera multiple posibilitati de calificare.
Scolile postliceale asigura calificari in numoroase domenii profesionale, precum mecanica, informatica, electronica automatizari, energetica, constructii, instalatii, transporturi, fabricarea produselor din lemn, silvicultura, agricultura, industrie alimentara, protectia mediului, servicii, comert, turism si alimentatie, textile pielarie, productie media, economic, estetica si igiena corpului omenesc, sanatate si asistenta pedagogica, sportiv.

 

Scolile de maistri ofera calificari in domeniile mecanic, electric, chimie, minier, petrol si gaze, energetic, metalurgie, materiale de constructii, constructii, instalatii si lucrari publice, fabricarea produselor din lemn, transporturi, textile-pielarie, industria alimentara, agricultura, potrivit rtv.net. Au dreptul sa se inscrie absolventii de liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat, pe baza unei cereri de inscriere, certificat de nastere, carte de identitate si, dupa caz, certificatul de casatorie, in copie, certificate “conform cu originalul” de catre un membru al comisiei de admitere, diploma de bacalaureat sau adeverinta de absolvire a studiilor liceale, dupa caz, foaia matricola pentru clasele IX- XII/XIII, adeverinta medicala eliberata de medicul de familie din care sa rezulte ca este sanatos clinic si apt pentru calificarea pe care doreste sa o dobandeasca.

In scoala de maistri pot fi inscrisi absolventi de liceu, cu sau fara diploma de bacalaureat, care la inceperea anului I dovedesc o vechime in producie de cel putin trei ani intr-o meserie corespunzatoare profilului de pregatire oferit prin scoala de maistri.

 In cazul in care numarul candidatilor depaseste numarul de locuri sau daca exista o solicitare expresa a agentului economic care finanteaza scolarizarea, se va organiza concurs de admitere, care va consta intr-o proba scrisa. Tematica probei scrise va fi stabilita de fiecare unitate de invatamant, in functie de specificul calificarii profesionale prin scoala postliceala sau de maistri.
 In cazul in care pentru unele calificari profesionale sunt necesare aptitudini specifice, comisia de admitere din unitatea de invatamant respectiva poate introduce o proba de aptitudini (desen tehnic, desen artistic etc.). Aceasta proba este eliminatorie si se sustine inaintea desfasurarii celeilalte probe. Proba de aptitudini se evalueaza cu calificativul “Admis/Respins”. Rezultatele la probele de aptitudini nu pot fi contestate.
 
sursa rtv.net

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

  

Related posts

O elevă din Pașcani se află printre laureații unui concurs de poezie din Franța

Redacția

3.800 de cadre didactice imunizate în prima zi a campaniei de vaccinare pentru personalul din învățământ

Redacția

Oportunități de angajare la “Universitatea Alexandru Ioan Cuza”, Iași

Redacția
Încarcă...