RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Educație

Învingător la 10 ani! Povestea lui Daniel, micul şahist din Paşcani

În zilele noastre, pentru majoritatea copiilor, gadgeturile sunt atracţia din timpul liber, şi cu greu, se mai găseşte ceva care să-i stârnească şi să le facă plăcere. Sportul şi jocurile care solicită mintea sunt interesante, dar nu atât de captivante.

 

  

 

Nu şi pentru Daniel Rangu. Este abia în clasa a IV-a, însă a învăţat să joace şah, de la şase ani. Cu tatăl său a făcut primele mişcări, şi de atunci a devenit pasionat. Părinţii l-au dus la cursuri, iar după un timp, au început participările la concursuri.

“Am început să joc şah de la vârsta de şase ani. Prima dată am jucat şah cu tatăl meiu, apoi am vrut să fac şah de performanţă, fiindcă am văzut că îmi place, şi m-am dus la cursuri. La început am crezut că nu o să mă descurc foarte bine, ca restul copiilor, dar nu a fost aşa. Nu este un sport greu, dacă îţi place şi vrei să-l înveţi”, a transmis Daniel Rangu.

Nu mai puţin de 30 de premii, diplome, medalii şi cupe are în palmares băiatul de 10 ani. Daniel are şi un mesaj pentru copiii de vârsta lui care vor să facă şah de performanţă, însă se tem că nu se vor descurca. El spune că, de când a început să practice jocul minţii, se concentrează mai uşor, şi se descurcă mai bine la matematică, obiectul său preferat de la şcoală.

“Până acum am participat la în jur 30 de concursuri, şi am luat 15 premii, dintre care cele mai multe sunt premiul I şi II. Copiii care vor să înveţe şah de performanţă nu ar trebui să se teamă fiindcă dacă îşi ascultă profesorul vor reuşi. La un antrenament ne explică teoria, iar după jucăm. De când joc şah, sunt mult mai bun la matematică, mi-a dezvoltat capacitatea de concentrare, mă ajută să am răbdare, şi îmi ocupă timpul liber”, a mai spus băiatul.

Săptămâna trecută s-a întors cu locul III, de la un campionat care a reunit 79 de jucători de şah legitimaţi.  Este vorba despre “Cupa orașului Bacău 2016” la șah, care s-a desfășurat în sistem elvețian și s-a adresat juniorilor și seniorilor deopotrivă.

“A fost greu la Campionatul de la Bacău, dar pe ultima sută de metri am reuşit să iau locul trei. Am fost tare fericit. S-ar putea să fac o carieră din şah. La şcoală îmi place matematica. Le datorez foarte mult antrenorilor mei, domnului Turcu Vasile şi domnului Corneliu Brădăţeanu, pentru răbdarea şi efortul depus în antrenarea mea”, a mai spus Daniel.

În final, Daniel a ţinut să le mulţumească celor care l-au învăţat să desluşească tainele şahului, profesorii Vasile Turcu şi Corneliu Brădăţeanu, de la Clubul Sportiv Municipal Paşcani. 

Related posts

Povestea tânărului artist din Paşcani, admis la Facultatea de Cinematografie

Redacția

„Carnavalul fulgilor de nea”, la Clubul Copiilor Pașcani

Redacția

Proiect educațional la Colegiul Tehnic CF „Unirea”

Răzvan Grecu
Încarcă...