RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

SRI organizează pentru prima dată un exercițiu de securitate cibernetică

Serviciul Român de Informaţii organizează în premieră, de luni până miercuri, un exerciţiu de securitate cibernetică, pentru a vedea cum răspund instituţiile de stat şi private la un atac cibernetic. Datele obţinute urmează să fie folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă şi reacţie la astfel de incidente, relatează News.ro.

 

Potrivit SRI, prima ediţie CyDEx17, exerciţiu naţional live de securitate cibernetică, se va desfăşura în poligonul cibernetic al Centrului Naţional Cyberint, creat şi personalizat special pentru acest exerciţiu, şi vizează evaluarea modului în care peste 60 de instituţii publice şi private participante gestionează incidentele cibernetice şi răspund la un eventual atac cibernetic. 

  

„Exerciţiul va contribui la conştientizarea nivelului de pregătire al entităţilor implicate, în situaţia unui eveniment ce va afecta spaţiul cibernetic la nivel naţional, precum şi la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu”, spun reprezentanţii SRI.

Potrivit acestora, peste 60 de instituţii din sectoarele public şi privat îşi vor testa şi antrena competenţele şi modalităţile de răspuns în cazul unor incidente cibernetice, vor partaja informaţii cu privire la acestea, într-o manieră rapidă şi eficientă, coordonându-şi capacităţile de apărare.

Exerciţiul de securitate cibernetică este organizat de SRI în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Informaţii Externe, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO). 

Peste 200.000 de victime, mai ales instituţii, din cel puţin 150 de ţări au fost afectate de un atac cibernetic masiv la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se vor întoarce la muncă şi îşi vor porni computerele.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia. Autoritățile au avertizat că luni ar putea avea loc un al doilea val al acestui atac.

Potrivit SRI, nivelul tehnologic al atacurilor cibernetice va creşte semnificativ în perioada imediat următoare, astfel că este „imperios necesară” implementarea unui cadru legislativ clar şi pragmatic, care să stabilească atribuţii şi responsabilităţi concrete în acest domeniu la nivel naţional.

 

Sursa: digi24.ro

Related posts

Valoarea tichetelor de masă s-a indexat cu un ban. Ministerul Muncii: Aceasta este formula legală

Redacția

Decizii UE – Cantitatea de fructe din gemuri crește la minimum 450 grame pe kilogram / Mierea trebuie să aibă trecută pe etichetă toate țările de proveniență

Redacția

Comisarii ANPC nu vor mai putea lua telefoanele cu ei în controale

Redacția
Încarcă...