RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

În atenţia primarului Pantazi: Bruxelles a renunţat la concesionarea surselor de apă din UE

Comisia Europeană a retras sectorul apei dintr-o propunere de lege europeană privind concesiunile. Motivul îl constituie temerile legate de o eventuală privatizare, în special în Germania, unde acest sector este gestionat de municipalităţi. “De luni de zile există informaţii referitoare la încercarea Comisiei de privatizare a apei prin propunerea sa privind concesiunile”, a declarat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier.

 

În cadrul “Iniţiativei cetăţenilor europeni”, petiţia “Apa este un drept al omului” a strâns deja aproape un milion şi jumătate de semnături. “Iniţiativa cetăţenilor europeni”, introdusă prin Tratatul de la Lisabona, permite unui număr de cel puţin 1.000.000 de cetăţeni ai UE să prezinte Comisiei Europene o propunere în vederea modificării legislaţiei europene într-un anumit domeniu.

  

Petiţia cere ca instituţiile europene şi statele membre să fie obligate să se asigure că toţi oamenii au dreptul la apă şi canalizare şi ca alimentarea cu apă şi gestionarea resurselor de apă să nu facă obiectul normelor pieţei interne, iar serviciile de apă să fie excluse de la privatizare. “Este de datoria noastră să ţinem cont de îngrijorările exprimate de un număr atât de mare de oameni. Astfel, cea mai bună soluţie pare a fi eliminarea apei din domeniul de aplicare a directivei privind concesiunile”, a afirmat comisarul european.

Speriat de amploarea iniţiativei cetăţeneşti europene, comisarul Barnier a fost obligat să facă un pas în spate. Deşi a minţit opinia publică europeană că cei de la Comisia Europeană nu s-au gândit niciodată să privatizeze furnizorii de apă din UE, adevărul este altul. Eurodeputata ecologistă germană Heidi Ruhle a spus că legea privind concesiunile era o formă de presiune asupra statelor naţionale astfel încât apa lor să devină un bun privatizabil ca orice marfă şi scos la vânzare.

Minciuna lui Barnier a devenit evidentă când s-a aflat că aşa-numita “troikă” (formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional) a cerut explicit guvernelor Greciei şi Portugaliei să privatizeze companiile de apă. Organizaţiile non-guvernamentale din Europa au cerut într-o scrisoare eurocraţilor de la Comisia Europeană să explice de ce, prin presiunile făcute asupra guvernelor Greciei şi Portugaliei, au încălcat tratatul de aderare care le cerea să rămână neutri în ceea ce priveşte politica de privatizare. Multă vreme, Comisia nu a dat niciun răspuns.

Surse de la Bruxelles spun că există un lobby puternic al unor companii transnaţionale făcut asupra eurocraţilor de la Comisia Europeană în vederea emiterii unei legislaţii favorabile concesiunilor şi privatizărilor bunurilor publice şi a serviciilor publice care erau până acum considerate vitale pentru populaţie. Una dintre aceste companii este şi Nestle.

Fostul ei preşedinte, austriacul Peter Brabeck-Letmathem, a stârnit un scandal internaţional acum câţiva ani prin declaraţiile şocante pe care le făcea în faţa presei. Letmathem afirma fără ocolişuri că apa este un bun ca oricare altul, că nu este un drept al omului şi, ca orice bun, trebuie privatizat. Fostul preşedinte al celui mai mare producător de produse alimentare din lume era de părere că ar trebui ca fiecare picătură de apă de pe planetă să fie deţinută şi gestionată mai bine de corporaţiile multinaţionale, şi că populaţia globului nu ar mai trebui să primească apa gratis, ci numai dacă o plăteşte. Potrivit Watch Corporate, Nestle face un profit de 35 de miliarde de euro în fiecare an din vânzările de apă îmbuteliată la nivel mondial.

sursa cotidianul.ro

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Doina Cucoș, lidera de sindicat de la Spitalul CF Pașcani: “Desființarea spitalelor CF un tun imobiliar ”. Dacă nu se revine asupra deciziei vor avea loc proteste ample în stradă

Răzvan Grecu

Președintele Consiliului de Administrație de la Eco Salubritate, alți doi membri și fostul manager, au demisionat

Răzvan Grecu

Judecătoria Pașcani și-a declinat competența către Tribunalul Iași în cazul cererii Primăriei

Marius Parteni
Încarcă...