RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Insolvenţa Hidroelectricii a împotmolit lucrările la Complexul Hidroenergetic de la Lunca Paşcani,cea mai mare investiţie din judeţ

Lucrările la Complexul Hidroenergetic de la Lunca Paşcani s-au oprit din nou. Asta după ce au fost începute în 1985, adică în urmă cu 28 de ani. Pentru finalizarea lucrărilor ar mai fi nevoie doar de 10 milioane de euro. Investiţia poate fi reluată doar în momentul în care iese din insolvenţă Hidroelectrica.

 

  

 Cea mai mare investiţie pe bani publici din judeţ a ajuns într-un moment în care s-a împotmolit. Este vorba de Complexul Hidroenergetic de la Lunca Paşcani, care ar fi trebuit să fie gata anul acesta, dar la care lucrările se desfăşoară în ritm de melc. Proiectul a fost început în anul 1985, pe vremea regimului comunist, dar nu este gata nici până astăzi, spre deosebire de barajul de la Bicaz, care a fost gata în unsprezece ani.

 
 
O dată crucială
 
 
În 2008, construirea Complexului Hidroenergetic de la Lunca Paşcani a trecut în subordinea Hidroelectrica, dar la mijlocul lui 2012, compania a fost preluată de un administratorul judiciar Euro Insol, întrucât firma a intra în insolvenţă. Acest lucru a cauzat încetinirea şi chiar sistarea pe alocuri a lucrărilor desfăşurate la complexul de la Lunca Paşcani. Deocamdată există doar speranţa că după ce Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă, la finele acestei luni, se vor relua în forţă toate lucrările de la Lunca Paşcani. Interesant este faptul că în doar trei ani, comuniştii au reuşit să ducă la bun sfârşit trei sferturi din lucrările de la baraj, dar cu toate acestea, nici până astăzi nu putem vorbi de finalizarea proiectului. Reporterii de la “Ziarul de Iaşi” au încercat să afle care este stadiul lucrărilor în prezent şi dacă se lucrează într-adevăr. „Deocamdată aşteptăm ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica pe 30 iunie, anul acesta, iar apoi vom vedea cum evoluează lucrurile”, ne-a spus Varujan Vosganian, Ministrul Economiei. Acesta spunea în 2010 că a semnat un contract de 100 de milioane de euro pentru finalizarea lucrărilor şi că banii au fost eşalonaţi până în 2013. Cu toate acestea proiectul nu a avansat foarte mult.
 
 
“Lucrările sunt spre conservare”
 
 
Pentru a afla mai multe, l-am contactat şi pe Grigore Crăciunescu, fostul primar al municipiului Paşcani şi actual deputat. Acesta a pus întârzierea finalizării complexului hidroenergetic pe seama crizei. „În această etapă sunt alocate fonduri pentru a se continua lucrarea. Din ce ştiu eu, mai e nevoie de aproximativ 10 milioane de euro pentru a se finaliza lucrarea, iar zilele acestea au fost discuţii referitor la acest lucru între ministrul Niţă şi Varujan Vosganian. Iniţial s-a pus termen de finalizare pentru 2012-2013, dar pentru că a venit criza, nu au mai fost fonduri şi nu s-a putut duce lucrarea la termen”, a declarat Crăciunescu. Un alt om politic susţine însă că acum sunt alocate sume lunare destul de mici pentru continuarea lucrărilor de la Lunca Paşcani. „Lucrările sunt spre conservare acum, adică au o sumă mică pe lună. Am discutat cu toţi miniştrii pentru a găsi o soluţie să fie reluate alocările de fonduri pentru baraj şi după 30 iunie, când iese Hidroelectrica din insolvenţă, sperăm să se de drumul la treabă”, a precizat senatorul Florin Constantinescu.
 
 
“Promit să merg la Paşcani ca să ajut oamenii”
 
 
Un alt aspect legat de Complexul Hidroenergetic a venit din partea deputatului Viorel Blăjuţ. Parlamentarul a discutat zilele trecute cu reprezentanţii Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), care sunt acţionari majoritari în cazul proiectului de la Lunca Paşcani. „În urma discuţiei cu cei de la AAAS, am aflat că guvernul urmează să aloce fonduri pentru investiţia de la Lunca Paşcani. Este important întâi să iasă Hidroelectrica din insolvenţă. Deocamdată s-au alocat bani pentru întreţinere, dar este vorba de sume mici. Deocamdată nu se lucrează acolo”, a declarat Viorel Blăjuţ. Atunci când l-am întrebat care sunt motivele pentru care proiectul se întinde pe atâţia ani, deputatul a arătat cu degetul către guvernările anterioare. „Oamenii din guvernele trecute nu s-au mai implicat deloc şi vorbim totuşi de un complex foarte important pentru tot judeţul. Nu s-au zbătut. A fost vorba de un populism ieftin. Atunci când vor începe din nou lucrările, eu promit că merg la Paşcani şi stau cu cizmele în apă numai ca să ajut oamenii, pentru că merită. Este clar că trebuie presiune pentru ca lucrurile să meargă. Altfel nu se poate”, a conchis Viorel Blăjuţ.
 
 
Ceauşescu, Dumnezeu şi lacul
 
 
Dacă în 2010, Ioan Careja, directorul firmei Construcţii Hidrotehnice, compania care s-a ocupat şi înainte de Revoluţie de lucrările de la complexul de la Lunca Paşcani spunea că proiectul va fi gata anul acesta, ieri a precizat că va mai dura. Până în 2015-2016. „S-a făcut un act adiţional prin care decis amânarea finalizării lucrărilor. Eu consider că în doi ani de zile am putea termina tot. Există unele lucrări care necesită timp. Estimăm că deja totul este gata în proporţie de 90%: în ceea ce priveşte digurile, sunt gata în proporţie 90%, iar centrala electrică e gata  92-95%. Acum s-au alocat bani pentru iluminat şi pază, pentru a se mai face câte ceva”, a declarat Ioan Careja, directorul Construcţii Hidrotehnice. Acesta a menţionat şi care ar fi principalele motive pentru care s-a început proiectul Complexului Hidroenergetic. „Iniţial, principalul scop era alimentarea cu apă a oraşului Paşcani, dar dispariţia principalei fabrici de zahăr a dus la pierderea acestui scop. Mai apoi, un alt motiv a fost acela al irigaţiilor în agricultură. Este vorba de irigarea a 46.000 de hectare de teren. Al treilea motiv este legat de protecţie împotriva viiturilor, a inundaţiilor pentru localităţilor aflate în aval. Ulterior, s-a hotărât să i se dea şi scopul de producere de energie, iar cei de la acea vreme au spus că ar trebui să facă şi o hidrocentrală, pentru că era păcat să nu fie aşa”, a mai subliniat Ioan Careja. El s-a arătat însă neîncrezător în faptul că tot proiectul va fi finalizat de către Hidroelectrica şi a spus că doar statul român este cel care poate face ceva. „Dacă statul român consideră că trebuie continuate lucrările, atunci se va face ceva. Dacă nu, nu. Eu nu cred că Hidroelectrica va duce la bun sfârşit acest proiect. În schimb, dacă dădea Dumnezeu să mai trăiască Ceauşescu vreo doi, trei ani, astăzi ne plimbam cu vaporaşul pe lacul de la Paşcani”, a completat directorul de la Construcţii Hidrotehnice.
 
sursa ziarul de iasi

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Iașul va fi gazda unui eveniment al Comitetului Regiunilor și al ALDE

Redacția

Încep lucrările la reabilitarea Străzii Gării

Ema Roman

Circulația pe ruta Pașcani – Tg. Frumos și Pașcani – Moțca revine la normal. Drumarii au condus spre case șoferii blocați în trafic. În Blăgești se circulă doar pe strada principală. Pe la barieră nu se trece (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...