RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Societăţile subordonate Consiliului Local mustrate public de edilul şef. RAGCL Paşcani este considerată în „moarte clinică” de către acesta!

Administratorii regiilor din subordinea Consiliului Local au prezentat astăzi raportul de activitate pe anul 2012 pentru societăţile pe care le conduc. Consilierii locali, dar mai ales primarul Dumitru Pantazi, au criticat modul în care cele trei societăţi: Eco Salubritatea, Prest Serv Apa şi RAGCL sunt conduse.

 

 Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Eco Salubritatea, Eugen Chiriac a fost acuzat de primarul Dumitru Pantazi că pentru salariile angajaţilor cheltuiește 61% din cifra de afaceri a unităţii.

  

 „Cum vă explicaţi dumneavoastră că 61%  din cifra de afaceri a unităţii se duc pe salarii? Ponderea venitului societăţii este în majoritate de la Primărie. Am accepta să plătesc anul trecut 15 miliarde de lei vechi, însă acest lucru nu se va întâmpla la nesfârşit. Nu v-aţi gândit de la început la dotări. Activitatea este nesatisfăcătoare”, a tunat edilul şef.

 În replică Eugen Chiriac, preşedintele Consiliului de Administraţie al Eco Salubritatea a explicat că procentul de 61% privind cheltuielile cu salariaţii nu poate fi diminuat deocamdată deoarece măturatul stradal se face manual şi nu mecanizat. Acesta la mai contrazis pe edilul şef cu privire la faptul că veniturile societăţii sunt în preponderenţă formate din banii de la Primărie.

 Nici directorul PSA, Ioan Prisecaru nu a scăpat de criticile primarului Dumitru Pantazi, acesta reproșându-i, ca şi la cealaltă societate, că are cheltuieli de personal în procent de 63% din cifra de afaceri. Edilul şef a  explicat că o societate prestatoare de servicii este falimentară dacă are cheltuieli de personal mai mari de 35% din cifra de afaceri, iar o societate de producţie are mari probleme dacă cheltuielile de personal sunt mai mari de 25%.

 Prisecaru a fost interpelat şi de consilierul local Vasile Pleşca care i-a explicat că PSA este un mare consumator de energie electrică şi astfel poate să negocieze şi cu alţi furnizori în afară de E-On cumpărarea de energie. Acesta a mai explicat că actualul preţ de achiziţie a energiei electrice de către PSA, de 0,56 lei pe KW, este unul ridicat, societatea putând obţine cu uşurinţă un preţ de 0,360 de lei KW, astfel încât cheltuielile să scadă.

 Dumitru Pantazi a întărit cele explicate de colegul său de partid, anunţând că şi Primăria va scoate la licitaţie achiziţia de  energie electrică sau  va cumpăra direct de la Bursă.

 Din discuţii a reieşit că la facturarea de către PSA a 60.000 de mc de apă către populaţie, 15% reprezintă pierderile trecute în factura consumatorului final. Mai mult, şi societatea are pierderi în reţelele sale de 45 %.

 Tot în acest context primarul Dumitru Pantazi a declarat că aderarea la ARSACIS va avea loc doar în anumite condiţii şi anume ca Apa Vital să preia şi datoriile PSA.

 Ultima la raport a fost RAGCL, prin directorul economic Dana Marcovschi. Şi aici edilul şef a evidenţiat aceleaşi probleme ca la celelalte societăţi cu menţiunea că după părerea sa societatea se află în moarte clinică.

 Reprezentanţii regiei au explicat că au început demersurile în justiţie pentru recuperarea de la datornici a celor 100 de miliarde de lei vechi datorate, însă se confruntă şi cu rău platnici care nu permit accesul în apartamente pentru a fi debranşaţi.

 Din raportare rezultă că la ora actuală există 4.200 de abonaţi la agentul termic furnizat de RAGCL. Problema cea mai importantă fiind că cei rămaşi sunt în majoritatea lor familii care au condiţii financiare precare astfel că şi plata facturilor întârzie sau nu se face de loc.

 

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

 

Related posts

Teona Țehaniuc, zecista de la BAC, a primit premiul din partea autorităților locale

Marius Parteni

Prima ședință cu microfoane în Consiliul Local

Ema Roman

Tronsonul Pașcani -Suceava este la un pas sa primeasca finanțare

Redacția
Încarcă...