21092019Sat
Last updateSun, 22 Sep 2019 7pmTrei proiecte de hotărâre pentru inițierea unui referendum pe tema prezenței Pașcaniului în ARSACIS stau dosite în birourile Primăriei

Tactica ApaVital și ARSACIS din procesul intentat de municipalitate pentru plata diferenței de redevență, aduce în prim plan o problemă mai veche a pășcănenilor: referendumul. În justiție, atât magistrații, cât și reprezentanții ApaVital și ARSACIS au susținut că de vină pentru cei 4 milioane de lei pierduți de municipalitate sunt consilierii locali care au votat aderarea la ARSACIS, contrar intereselor financiare ale Pașcaniului.

 

În întâmpinările făcute de ApaVital SA și ARSACIS la recursul declarat de municipiul Pașcani, cele două entități sfătuiesc aleșii locali să se retragă din asociație și din contractul de delegare dacă nu le convin regulile.

„Invocarea faptului că recurenta a aderat la un contract care conține clauze care contravin obligațiilor ce îi revin ei conform unor norme imperative, echivalează cu invocarea propriei turpitudini, aspect de asemenea sesizat și reținut în mod corect de instanța de fond, care a și opinat asupra soluției de intrare în legalitate, care nu este modificarea contractului fără acordul celorlalte uat-uri asociate, ci renunțarea la aderarea la contract și retragerea din asociație” au scris în întâmpinare avocații ApaVital S.A. și ARSACIS

Retragerea din ARSACIS și din contractul cu ApaVital SA a fost o solicitare a societății civile reprezentate de Ion Moțatu și Dumitru Popa. Cei doi au strâns peste 5.000 de semnături, pe care le-au depus la Consiliul Local pentru susținerea unei inițiative cetățenești de organizare a unui referendum în care cetățenii să voteze dacă sunt sau nu de acord cu operatorrul de apă și canalizare.

Proiectul a ajuns cu greu pe ordinea de zi, însă a fost retras de primarul Dumitru Pantazi pe motiv că nu mai avea obiect, după ce aleșii locali votaseră retragerea din ARSACIS în luna noiembrie a anului 2014. Ulterior, la finalul lunii iunie a anului 2015, consilierii locali au votat din nou reîntoarcerea în ARSACIS, iar referendumul pentru care peste 5.000 de pășcăneni și-au dat semnătura a fost uitat de șefii municipalității.

În 2016, în luna septembrie consilierii liberali au depus și ei un proiect de hotărâre privind organizarea unui referendum, în susținerea cărora afirmau că neplata redevenței în conformitate cu voința consilierilor locali și a prevederilor locale va prejudicia bugetul local. Nici acest proiect de hotărâre nu a ajuns să fie dezbătut în plenul legislativului local.

Și consilierul Sorin Olariu a depus un astfel de proiect. Acesta a ajuns pe ordinea de zi a plenului CL în luna noiembrie a anului 2016, însă a fost retras fără nicio explicație de inițiator. Nici acest proiect de organizare a unui referendum pe tema ApaVital nu a ajuns să fie dezbătut și mai apoi supus votului aleșilor locali.

În acest moment, ApaVital SA datorează municipalității peste 4 milioane de lei pentru neplata redevenței la cuantumul solicitat de lege. Întâmplător sau nu, deficitul bugetar al Pașcaniului este în acest moment de 4,6 milioane de lei. Cu alte cuvinte, dacă operatorul de apă și-ar fi achitat redevența așa cum prevede legea, Pașcaniul nu avea bani lipsă și putea să-și ducă la bun sfârșit investiții propuse.

În schimb, municipalitatea este în situația de a se împrumuta cu 2,4 milioane de lei de la stat pentru a monta centrale termice în unitățile de învățământ și de a tăia din investițiile programate pentru acest an, că să poată face față cheltuielilor.

 

Loading...

Comments   

 
RECVIEM
+3 # INVESTITII IN CODRII VLASIEI-RECVIEM 2019-09-10 16:16
Cine a vandut apa Pascanenilor catre IUDA de la Iasi, sa fie blestemat de Dumnezeu si
Mântuitorul nostru Iisus Hristos si de Preacurata lui Maica, si de 4 sfinti evanghelisti
si de sfintii verhovnici apostoli Petru si Pavel si de ceilalti si de cei 318 sfinti parinti
purtatori de Dumnezeu de la Nicheea, si de toti sfintii care din veac au
placut lui Dumnezeu, si sa fie asemenea lui Iuda si blestematului Arie.


Ei sunt Blestematii Pascaniului care fara frica de Dumnezeu au votat PENTRU vanzarea apei catre
ApaVital Iasi si au vandut veneticilor, viitorul copiilor nostri


Dorin Nechifor - PNL

Diana Acsinte – PNL,

Enea Neculai – PNL

Vasile Anton – PNL

Andrei Varca – PNL

Simona Palade – PSD

Alexa Bogdan – PSD

Gabriela Nedelcu – PSD

Marius Putintelnicu – PSD

Apostol Carmen – PSD

Vasile Haldan – PSD

Vasile Axinte – PSD

Vasile Balau – PSD

Stefan Voinea – PPDD


"BLESTEMAT FIE EL, IN VECII VECILOR.
BLESTEMAT FIE EL CONSTANTINESCU TOT NEAMUL LUI IN VECII VECILOR".
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
sasu
+2 # A nu se uita!!sasu 2019-09-11 11:44
In lista celor blestemati trebuie introdus si Pintilie.Domnia sa ,a fost membru in comisia care a aprobat aderarea la ARSACIS si,in prima faza A VOTAT in plenul sedintei pt aderare la ARSACIS.
Dupa care a mai facut el ceva fente ca nu vrea,este alta discutie.....
Speram ca acest mesaj poate fi publicat.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
Gheorghe VLASIE
+3 # DORITI PAŞCANIUL INAPOI IN EVUL MEDIU?!... (I)Gheorghe VLASIE 2019-09-10 18:19
Domnule Grecu, trebuie sa recunosc faptul ca logica şi argumentatia dumneavoastra cu privire la acest subiect sunt in stare sa bulverseze şi un client statornic, cu vechime al stabilimentului de pe Soseaua Bucium 36, darmite un om normal.

Vorbiti despre 4 milioane de lei pierduţi de UAT Paşcani. Cum adica pierduti? Banii erau la Paşcani şi puffff, ca prin magie, au disparut? Cine stabileste ca acesti bani trebuiau platiti de ApaVital? Dumneavoastra? Eu? Nu cumva, cata vreme este un proces pe rol, cel care decide cu privire la acest subiect este instanta de judecata? Eu spun ca, ATATA TIMP CAT ESTE UN PROCES PE ROL, TREBUIE SA LASAM JUDECATORII SA DECIDA CINE ARE DREPTATE, la sfarsitul sirului de procese pe acest subiect. Iar ApaVital va face exact ce va decide judecatorul.

Spuneti apoi ca şi magistratii, şi „ApaVital, și ARSACIS au susținut că de vină pentru cei 4 milioane de lei pierduți de municipalitate sunt consilierii locali care au votat aderarea la ARSACIS, contrar intereselor financiare ale Pașcaniului”. Cand a dat ApaVital vina pe membrii CL Paşcani? Şi cum adica CONTRAR intereselor financiare ale Pașcaniului? Care erau şi sunt interesele financiare ale Pașcaniului? Sa bage bani fara numar, fara numar… in gauri negre, cum au fost pe tot parcursul existentei lor şi DAC şi PSA? E drept ca PE ICI, PE ACOLO DIN ACESTE GAURI NEGRE SE MAI SCURGEAU PICATURI DE MIERE PENTRU UNUL, PENTRU ALTUL...

Va plangeti ca Pașcaniul are de platit rate la creditul BEI. Dar de ce a ajuns sa plateasca aceste rate de ce nu va intrebati intr-un articol ori eventual in mai multe? Pentru ca, din cate imi amintesc eu, IN PROIECTELE IMPLEMENTATE PRIN ISPA CEL CARE FACEA IMPRUMUL ŞI PLATEA ŞI RATELE ERA STABILIT, PRIN GHIDUL DE FINANTARE, CA FIIND OPERATORUL, NU MUNICIPIUL / ORASUL / COMUNA. Localitatea platea doar daca operatorul esua. Daca DAC şi PSA mergeau bine, din banii de la bugetul local nu se platea nici un leu. Şi cum se face ca, in afara de Paşcani, in tot judetul Iasi creditele au fost facute de operator, adica de ApaVital? Care a şi platit integral şi la timp toate ratele. Ati auzit vreodata mun. Iasi plangandu-se ca are rate de platit la credite facute pentru investitii in retelele de apa sau canalizare ori in statia de epurare?

ApaVital este in Paşcani de aprox. cinci ani şi, deci, a platit redeventa pentru primii patru ani. Aproximativ 4 milioane de lei, poate ceva mai putin. Plus, probabil, inca cel putin pe atat, investitii din resursele proprii in retelele de apa şi canalizare. Cu toate ca legea zice altceva: „Finanțarea investițiilor pentru înființarea, dezvoltarea, reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare intră în competența autorităților administrației publice locale.” (art. 37, alin. (1) din Legea 241/2006, republicata). Imi puteti spune cati bani au platit redeventa catre UAT Paşcani DAC şi PSA, in intervalul 1998-2014? 1,2 milioane de lei? Ori poate 1,4 milioane? IN 26 DE ANI CELE DOUA ENTITATI AU PLATIT CA REDEVENTA APROX. O TREIME DIN CAT A PLATIT APAVITAL IN DOAR 4 (PATRU) ANI. IAR INVESTITII DIN RESURSELE PROPRII AU FACUT CELE DOUA ENTITATI MACAR DE 1 (UN) LEU? ORI AU SOLICITAT MEREU BANI PENTRU INVESTITII DIN PARTEA CL PAŞCANI? CATI BANI A SOLICITAT PENTRU INVESTITII ORI CA SUBVENTII APAVITAL DE CAND ESTE IN PAŞCANI?

Am intalnit persoane care credeau ca modul de implementare a proiectului prin ISPA la Paşcani este motiv de lauda. Cand le-am prezentat cat de numeroase au fost amanarile termenelor de finalizare a implementarii proiectului şi cate compromisuri au fost nevoiti sa faca cei din autoritatile de management ca sa poata da drumul la decontari, eram privit in prima faza cu neincredere. ABIA CAND LE ARATAM OAMENILOR GRAFICELE DE LUCRARI ŞI CAT DE MARI ERAU INTARZIERILE (ANI, MULTI ANI, CA SA NE INTELEGEM) AJUNGEAU SA MA CREADA.

Nu cred sa fi prins şi dumneavoastra acele vremuri, dar pe cand eram eu elev, la avizierul fiecarei scoli erau doua rubrici: ASA DA şi ASA NU. Fiecare cu invatamintele şi pedagogia sa. Uneori chiar se pot invata multe din exemplele ASA NU! De exemplu, EXISTENTA UNOR PROIECTE IMPLEMENTATE PROST ŞI, MAI ALES, CU INTARZIERI SEMNIFICATIVE PRECUM ISPA PAŞCANI I-A DETERMINAT PE CEI DE LA MINISTERUL FONDURILOR EUROPENE SA NU MAI ACCEPTE CA ELIGIBILI MICII OPERATORI LOCALI, CI DOAR MARII OPERATORI REGIONALE. De asta prin POIM nu sunt eligibili la nivel national decat cei 43 mari operatori nationali.

Revenind la subiectul redeventei şi al proceselor, spuneti dumneavoastra ca „dacă operatorul de apă și-ar fi achitat redevența așa cum prevede legea”. Sa inteleg ca DUMNEAVOASTRA SUSPECTATI JUDECATORUL CARE A DECIS CA APAVITAL A PLATIT ŞI PLATESTE CATRE UAT PAŞCANI CAT TREBUIE SA PLATEASCA, IN BAZA PREVEDERILOR CONTRACTULUI DE DELEGARE, CA ACESTA, PRIN HOTARAREA PE CARE A PRONUNTAT-O, A INCALCAT LEGEA??? Interesanta interpretare!
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
RECVIEM
+1 # HOTUL DIN CODRI VLASIEIRECVIEM 2019-09-10 19:22
PREZENTA APAVITAL IN PASCANI SE SIMTE NUMAI LA PLATA FACTURII, DUBLU, DUBLU,
IN REST NIMIC, NICI O INVESTITIE DOAR CARPELI CU LUNGI PERIOADE CU APA OPRITA.
CE CANTITATE DE APA AJUNGE IN IASI DE LA OCUPAREA ORASULUI DE APAVITAL (HOTUL DIN IASI)???????
APA ORASULUI A FOST FURATA, .
TOATE TAXELE (IMPOZITE ,TVA, SE DUC LA Iasi nu la premaria Pascani Angajatii apavital sunt ai Iasului, nu platesc cote defalcate, impozite pentru Pascani )
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 
 
Gheorghe VLASIE
+2 # Fiti crestin!Gheorghe VLASIE 2019-09-11 10:25
Domnule Grecu, faceti un pustiu de bine şi trimiteti-l pe cel care semneaza RECVIEM la un consult de specialitate. Saracul om este intr-o mare suferinta: se repeta obsesiv-compuls iv, are mari scapari de memorie, are deviatii grave ale procesului de rationare… Pe scurt, omul are neuronul intr-o mare suferinta şi da rateuri grave. Chiar trebuie sa faceti gestul crestinesc sa il trimiteti sa il vada un specialist.

Hai sa lasam opiniile lui deoparte şi sa mergem la informatiile certe, care pot fi verificate de fiecare pascanean cu facturile lui:
- pretul apei şi canalizarii la 1 iulie 2014: 6,86 lei/mc
- pretul apei şi canalizarii la 1 septembrie 2019: 7,11 lei/mc
Cresterea de pret in cei peste cinci ani este de doar 3,65%.

Daca saracul om suferind ar avea dreptate cu dublarea pretului, acesta ar trebui sa fie de 13,76 lei, adica cu mult mai mare şi decat cel mai mare pret din tara: 9,72 lei/mc (Aries-Turda). Dealtfel, azi sunt inca trei operatori care au preturile mai mari de 9 lei/mc: Constanta (9,66), Vaslui (9,42) şi Neamt (9,40). ApaVital, cu 7,11 lei este pe locul 35, din 45 de operatori regionali.

Spuneti şi dumneavoastra daca este cat de cat sanatos unul care elucubreaza in asemenea hal, spunand ca pretul apei s-a dublat, cand cresterea este de 3,65%??? Ca sa nu mai vorbim de bazaconii precum ocuparea Paşcaniului de ApaVital, apa orasului a fost furata, lipsa totala de investitii.

Fiti crestin şi duceti-l pe sarmanul om la doctor. Ori poate mai bine la un preot excorcist, ca s-or gasi şi de astia la Paşcani ori prin zona.
Reply | Reply with quote | Quote | Report to administrator
 

Add comment

Comentariile care conțin obscenități, atacuri la persoană sau mesaje nepotrivite nu vor fi publicate. În cazul în care unele comentarii injurioase trec de filtrul automat vă rugăm să raportați comentariul prin butonul de sub acesta.

Casino gbetting.co.uk/casino reviews and sign up bonuses.