RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Pesta porcină ţinută în frâu în județul Iaşi

Autorităţile din judeţul Iaşi iau toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia de pestă porcină africană (PPA) sub control, după recentul caz confirmat în comuna Ungheni. Alarma a fost dată în urmă cu câteva zile, după ce a fost descoperit un mistreţ mort pe raza satului Mânzăteşti, iar în urma analizelor făcute de cei de la DSVSA, a fost identificat genomul pestei porcine africane.

 

  

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA) a anunţat, prin directorul Gabriel Ciobanu, că nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire la porcul domestic, iar proprietarii din zonă sunt rugaţi să nu lase animalele în libertate, pentru a nu intra în contact cu mistreţii. „Autorităţile competente au luat măsurile necesare odată cu semnalarea cazului din Ungheni, astfel că asistăm la o bună gestionare a situaţiei. Deţinătorii de animale trebuie să respecte măsurile pentru a nu se răspândi boala. De asemenea, este important ca oamenii să nu intre în panică şi să anunţe autorităţile în situaţia îmbolnăvirii animalelor din gospodării”, a precizat Gabriel Ciobanu.

Mihai Bîzdâgă, primarul comunei Golăieşti, situată în partea de est a judeţului Iaşi, la graniţa cu Republica Moldova, a declarat că au fost aduse la cunoştinţa populaţiei comunei obligaţiile ce revin deţinătorilor de porcine, respectiv de a-şi creşte porcii în spaţii împrejmuite, în adăposturi închise, cu respectarea condiţiilor de igienă, izolate de gropile de gunoi sau zonele populate cu alte porcine sau cu porci mistreţi. „În cazul în care apar suspiciuni de îmbolnăvire în cadrul gospodăriilor populaţiei, cetăţenii trebuie să anunţe numaidecât autorităţile, pentru a fi luate probe şi eventual se va dispune izolarea zonei. Măsurile luate de precauţie sunt cele cunoscute, iar acestea, împreună cu eforturile instituţiilor abilitate în verificarea restricţiilor impuse, au drept scop comun prevenirea apariţiei focarelor de boală noi. Situaţia este ţinută sub control, autorităţile iau măsurile de limitare a extinderii pestei porcine africane”, a spus primarul Mihai Bîzdâgă.

Pesta porcină africană (PPA) este cea mai gravă boală majoră la suine. Începând cu anul 2014, aceasta s-a răspândit în spaţiul comunitar mai ales la porcii mistreţi, în România boala evoluând din anul 2017.

Toţi crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice au obligaţia de a notifica orice suspiciune de boală sau mortalitate către autorităţi.

Facem precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major la nivel social şi economic.

sursa www.ziarulevenimentul.ro

Related posts

BERD va sprijini România în absorbţia fondurilor europene

Redacția

Ședință pe tema modernizării Pieței Vale! Explicații neconvingătoare oferite de proiectant și constructor! Pantazi a cerut rezilierea contractului!

Marius Parteni

Raport întârziat privind situația retrocedării terenurilor. Primarul cere funcționarilor să își facă treaba!

Marius Parteni
Încarcă...