RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Legea pensiilor intră la vot final în Camera Deputaţilor

 

Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR, va intra, miercuri, de la ora 12:00, la votul final al Camerei Deputaţilor. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.

  

 

Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate, miercuri, de la ora 10:00, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei de neconstituţionalitate a CCR. De la ora 12:00 va fi votul final pe acest proiect. Camera Deputaţilor este forul decizional în acest caz, legea urmând să fie trimisă preşedintelui României pentru promulgare, dacă va fi adoptată. Actul normativ a primit, marţi, un raport de adoptare de la Comisiile reunite Juridică şi de Muncă ale Camerei Deputaţilor, după ce a fost pusă în acord cu decizia Curţii.

Secretarul Biroului permanent al Camerei Deputaţilor Lia Olguţa Vasilescu a precizat, marţi, după şedinţa comisiilor de specialitate, că au fost efectuate “clarificări” în ceea ce priveşte plata asigurării sociale de către angajator şi, de asemenea, o corelare cu altă lege pentru pensiile de invaliditate. “Curtea a cerut la trei paragrafe să fie nişte clarificări, mai precis cine este obligat să plătească dările către stat pentru bugetul asigurărilor sociale şi acolo s-a făcut precizarea că deşi trebuie să le plătească angajatul, cel care le colectează şi le distribuie mai departe este angajatorul. A fost o corelare pentru pensiile de invaliditate în mod normal ar trebui să venim cu o lege privind indemnizaţia socială minimă care ar avantaja persoanele care au în prezent pensie de invaliditate, dar pentru că aşa a solicitat CCR ca să fie foarte clar am operat şi aceste modificări”, a afirmat Olguţa Vasilescu.

Fostul ministru al Muncii a mai spus că nu mai sunt modificări la actul normativ care ar putea fi susţinute în plenul Camerei Deputaţilor de miercuri. Deputatul PSD speră la “o mobilizare suplimentară” a funcţionarilor de la Casa Naţională de Pensii, adică angajarea “în scurt timp” a mai multor funcţionari pentru punerea în aplicare a legii.

Lia Olguţa Vasilescu a spus că există bani pentru plata pensiilor, contrar afirmaţiilor membrilor din Opoziţie. “Din punctul nostru de vedere, credem că această modificare a legii era absolut necesară, că trebuie să creştem pensiile tuturor pensionarilor din România şi vreau să vă spun că dacă vă veţi uita pe toate simulările care s-au făcut de Casa Naţională de Pensii veţi vedea că pensionarii ajung să se aproprie în cuantum cu pensiile de pensiile speciale, ceea ce este foarte important şi chiar să le depăşească. Vă dau un exemplu concret, un profesor universitar va ajunge la o pensie de 8.000 de lei pe această lege, un pensionar militar are o pensie de 3500 de lei, deci iată că vorbim despre un nivel foarte mare al pensiilor care va fi pe această nouă lege şi cred că este foarte aşteptată, gradul în public de acceptabilitate a acestei legi a fost de 95% pe care l-am măsurat în urma tuturor dezbaterilor pe care le-am avut”, a explicat vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu.

Vasilescu a transmis că angajările la Casa de Pensii vor depinde şi de implementarea softului de calcul pentru întregul sistem de pensii, acesta fiind în întârziere de 6 luni. Anterior, Lia Olguţa Vasilescu spunea că la votul din Senat a fost un singur vot al coaliţiei care a lipsit pentru a trece această lege, acuzând membrii Opoziţiei parlamentare că nu susţin creşterile de pensii. Legea Pensiilor a fost respinsă săptămâna trecută în Senat, ca urmare a neîntrunirii numărului necesar de voturi, 69 pentru legea organică.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că legea este „bună” pentru pensionarii din România. La rândul ei, premierul Viorica Dăncilă a a dat asigurări, săptămâna trecută, că legea va fi adoptată în Camera Deputaţilor iar pensionarii vor avea mărit punctul de pensie de la 1 septembrie.

 sursa www.ziaruldeiasi.ro

 

Related posts

Ninge pe Pașcani! Intervenția autorităților pusă sub semnul întrebării de contribuabili!

Marius Parteni

Cum se circulă pe drumurile judeţene la această oră

Ema Roman

Primăria caută parteneri în proiectul pentru comunităţile defavorizate din Paşcani şi suburbii

Ema Roman
Încarcă...