RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Modernizarea iluminatului public, o afacere de peste 10 milioane lei, cu multe semne de întrebare!

 

Municipiul Pașcani ar urma să se îndatoreze pentru reabilitarea iluminatului stradal. Pe masa consilierilor s-a regăsit astăzi un proiect prin care se intenționează încheierea unui contract cu o firmă care să facă aceste lucrări din bani proprii, costurile urmând a fi achitate în timp, mai exact în cinci ani.

  

 

Valoarea acestei investiții depășește 10 milioane lei. Studiul a fost realizat de ElectroMagnetica București, cea care are mari șanse să pună mâna pe proiectul de modernizare. Costurile privind prețul produselor sunt puse sub semnul întrebării de cei din PNL, dar și de Cătălin Bălăceanu, un pășcănean care a luat cuvântul pentru a oferi o soluție alternativă la acest proiect. Acesta din urmă a spus că se poate face investiția cu mai puțini bani, dar executivul local a mers mai departe cu documentația prezentată.

Tocmai costurile echipamentelor și soluția aleasă a fost motivul pentru care au fost expuse opinii contrare. Primarul municipiului a avut opinii diferite pe marginea subiectului. Dacă mai întâi a spus că aleșii locali au pe masă un proiect ce vine ca urmare a unei licitații organizate de un consultant, ulterior a revenit și a spus că valoarea investiției va fi dată de licitația ce va fi organizată. Votul final a fost dat de PSD și PMP.       

Discuțiile pe acest subiect vin după ce în anul 2016 experții unei firme din București au făcut un studiu de oportunitate privind soluțiile de modernizare a iluminatului public. În ultima zi de lucru a anului 2018, s-a realizat și o achiziție directă în acest sens, pentru care s-au plătit 8.000 lei.

Dacă la acea dată investiția în iluminatul public era estimată la 8 milioane de lei, la doi ani jumătate distanță suma a ajuns la 10.600.000 de lei.„Cei de la firma Electromagnetica au transmis studiul pentru modernizare a 16 străzi, cu iluminat public în municipiul Paşcani. Suma s-ar ridica undeva la 5.955.934 lei, cu tot cu TVA, din care, partea de construcţii şi instalaţii ajunge la aproximativ 5.864.000 lei” , declara în 7 februarie 2017, Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Tot atunci Menegon explica că după avizul Comisiei Tehnico-Economică din Primărie, se va face o propunere legislativului local, în vederea aprobării indicatorilor tehnico-economici.

„Urmează, conducerea Primăriei municipiului Paşcani să facă o comisie tehnico economică. Apoi să vină în Consiliul Local cu aprobarea indicatorilor tehnico economici pentru modernizarea iluminatului în municipiul Paşcani, pe cele 16 străzi”, a explicat în 2017, Cristian Menegon, purtătorul de cuvânt al Primăriei Paşcani.

De la acele declarații au trecut doi ani și două luni până când proiectul să ajungă pe masa aleșilor locali pentru a fi aprobat. Suma s-a majorat însă cu 4 milioane de lei, fără a fi dată vreo explicație.

Documentația a fost întocmită de societatea Electromagnetica, iar în ea se prevede înlocurirea actualelor lămpi de iluminat cu lămpi led. În prezent în Pașcani sunt funcționale 817 lămpi clasice, care consumă 428.000 de Kw anual producând 122 de tone de dioxid de carbon (gaze cu efect de seră).

Noua soluție tehnică își propune să scadă atât consumul energetic, cât și poluarea cu 40%.

Vom revenit cu ample detalii despre această investiție! 

 

Related posts

 Lista celor 24 de jaloane din PNRR pe care Ciucă le vrea gata până pe 15 septembrie. Stadiul implementării e ținut la secret. Cel puțin alocarea licențelor 5G e mult întârziată

Redacția

Ploile din lunile iunie și iulie secătuiesc bugetul local! Facturi imense emise de ApaVital pentru canalizarea apei de ploaie!

Răzvan Grecu

Autostrada Iaşi – Târgu Mureş, zece ani de promisiuni neonorate

Redacția
Încarcă...