RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Sadoveanu executat de justiția din România. „Amendă” pentru moștenirea marelui scriitor

Nepoata scriitorului Mihai Sadoveanu a pierdut procesul prin care solicita justitiei din Romania sa recunoasca mostenirea lasata de marele scriitor.

Pe langa faptul ca nu va avea acces la bunurile pe care al trebui sa le mosteneasca de la bunicul sau, Smaranda Caterina Herfurt a fost obligata sa achite si suma de 5.950 lei catre institutiile pe care le-a dat in judecata pentru a le obliga astfel sa restituie terenurile si cladirile care i-au apartinut lui Sadoveanu. Decizia prin care s-a respins cererea de retrocedare a fost luata ieri in dosarul in care Smaranda Caterina Herfurt a dat in judecata 6 institutii ale statului in incercarea de a obtine bunurile scriitorului, fiind vorba despre o casa care exista si astazi si a fost transformata in muzeu si o suprafata de teren. Astfel, pentru a obtine bunurile bunicului sau Smaranda Herfurt a dat in judecata statul roman prin Ministerul Finantelor Publice, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad, Consiliul Judetean, Muzeul Literaturii Romane, Regia Autonoma Romisilva si Ministerul Agriculturii.

  

Justitia a fost de partea statului

Prin decizia luata de judecatorii de la Tribunalul Iasi, acestia au aratat ca sunt de acord cu exceptiile si obiectiile ridicate de institutiilel enumerate mai sus care printre altele au invocat lipsa calitatii procesuale pasand responsabilitatea solutionarii cererii de retrocedare de la una la alta. „Admite exceptia de inadmisibilitate a actiunii invocata de parâţii Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinară Ion Ionescu de la Brad Iasi, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Judetul Iasi prin presedintele Consiliului Judetean si Statul roman prin Ministerul Finantelor Publice si în consecinţa: respinge ca inadmisibilă actiunea formulata de reclamanta Herfurt Smaranda Ecaterina in contradictoriu cu paratii. Obliga reclamanta sa plateasca paratei Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Ion Ionescu de la Brad Iasi suma de 5.950 lei”, se arata in decizia luata ieri de judecatori.

Casa si terenuri in Copou

Smaranda Herfurt a aratat prin intermediul avocatului sau ca toate institutiile vizate de acest proces administreaza sub o forma sau alta terenurile si casa Mihail Sadoveanu, din Copou, municipiul Iasi. Reamintim ca acesta a aratat ca Mihail Sadoveanu a detinut proprietatea din Copou, casa si o suprafata de circa 6 hectare teren impreuna cu fratele sau Vasile Sadoveanu, proprietatea fiind numita la vremea respectiva in documentele oficiale <>. Prin actul nr.687/14.05.1918, Mihail Sadoveanu a iesit din indiviziune si a devenit unic proprietar.

 articolul integral pe www.dezvaluirea.ro

 

 

Related posts

Pantazi chemat să igienizeze un spațiu din Piața Vale! L-a cumpărat de la Primărie cu o sumă infimă și l-a lăsat de izbeliște!

Răzvan Grecu

Șeful CJ, vizită în secret la Primăria Pașcani! Motivele nu sunt cunoscute!

Marius Parteni

Primarul Dumitru Pantazi a luat decizia: RAGCL se închide! Consilierii chemați în ședință extraordinară pentru a aproba debranșarea școlilor și instituțiilor publice!

Răzvan Grecu
Încarcă...