RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Uncategorized

Salariile medicilor cresc cu 25% începând de azi

Salariile cadrelor medicale cresc cu 25% începând de joi, majorare de care vor beneficia peste 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar, aceştia fiind primii bugetari care primesc salarii mărite după ce au fost majorate indemnizaţiile unor demnitari, între care preşedintele şi premierul.

De joi, 1 octombrie, angajaţii din sistemul sanitar vor avea salariile mărite cu 25%. La rândul lor, funcţionarii din administraţia publică locală ar putea beneficia de măriri salariale cu până la 12%, în funcţie de decizia autorităţilor locale.

Majorarea salariilor din sistemul sanitar a generat nemulţumiri în rândul cadrelor didactice, care au cerut creşteri de 15% de la 1 noiembrie sau de 20% de la 1 decembrie, ameninţând cu proteste. Sindicaliştii din educaţie au decis să amâne decizia privind declanşarea unor proteste până în 10 octombrie, când reprezentanţii Guvernului au promis că vor şti exact care este majorarea pe care o vor aplica salariilor din educaţie şi de la ce dată.

  

Guvernul a aprobat, în august, Ordonanţa de Urgenţă privind majorarea, de la 1 octombrie, a salariilor din sistemul sanitar cu 25%, iar actul normativ prevede şi creşterea unor sporuri, dar şi facilităţi pentru medicii rezidenţi.

Astfel, ordonanţa prevede majorarea cu 25% a cuantumului sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De aceste creşteri salariale va beneficia personalul din unităţile sanitare publice cu şi fără paturi, centrele de diagnostic şi tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncţionale, unităţile specializate de urgenţă şi transport sanitar publice, inclusiv unităţile sanitare aflate în subordinea ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităţilor penitenciare, personalul din reţeaua de medicină şcolară, asistenţă medicală comunitară, precum şi alte unităţi sanitare şi medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, beneficiază de aceste creşteri salariale şi personalul din Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă şi din serviciile de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii, dar şi personalul medical din cabinetele medicale şi de medicină dentară al MApN, MAI, SRI, din cabinetele medicale şcolare, din centrele de asistenţă medicală comunitară şi din centrele medico-sociale publice.

Potrivit aceluiaşi act normativ, plafonul stabilit pentru salariul lunar brut/solda lunară brută lunară în funcţie de care se acordă bursa de rezidenţiat se majorează cu 25%, de la 3.100 lei la 3.875 lei. Această modificare va conserva dreptul medicilor rezidenţi de a beneficia şi după majorarea salarială decisă de bursa de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 de lei. Ordonanţa mai prevede ca medicii rezidenţi să fie incluşi în categoria tinerilor specialişti din sănătate care pot beneficia de închirierea unei locuinţe ANL.

De majorările salariale vor beneficia peste 200.000 de angajaţi din sistemul sanitar, aceştia fiind primii bugetari care primesc salarii mărite înainte ca noua Lege a salarizării să intre în vigoare.

Proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care prevede creşteri salariale în Educaţie, Administraţie şi Sănătate, ar urma să ajungă în Parlament pentru dezbatere în sesiunea de toamnă.

Din 1 august au crescut indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii, miniştrilor, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ şi celui al Curţii de Conturi, şefului Secretariatului General al Guvernului şi cel al Cancelariei premierului.

Astfel, indemnizaţiile lunare ale preşedintelui ţării, prim-ministrului şi preşedinţilor celor două Camere parlamentare au fost majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului a fost fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net). Miniştrii şi alte categorii de demnitari, inclusiv şefii serviciilor de informaţii, primesc o indemnizaţie lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluşi şi consilierii prezidenţiali, care au rang de ministru, conform OUG care se aşplică din august.

Aceeaşi indemnizaţie brută de 19.055 lei este acordată şi miniştrilor-delegaţi, vicepreşedinţilor, secretarilor şi chestorilor din Senat şi Camera Deputaţilor, secretarului general al Guvernului, şefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, preşedintelui Consiliului Legislativ, preşedintelui Curţii de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP şi STS.

sursa gandul.info

 

 Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

ANUNȚ PIERDERE SC PAN IRINEL SRL – D

Redacția

Recuperatorii de credite nu vor mai avea voie să hărțuiască datornicii și nici să încaseze dobânzi în plus

Redacția

Hora Unirii, la Iaşi. Demnitari de pe ambele maluri ale Prutului au sărbătorit împreună Mica Unire

Redacția
Încarcă...