RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Social

Doi ieșeni înrolaţi în armata ucraineană luptă pe teritoriul Rusiei. Lista cu cei 349 de români eliminați “este un fals”

După două săptămâni de tăcere și temeri că au căzut în luptă, a apărut informația că cei doi ieșeni care luptă în Ucraina se află în Rusia. Nu, nu au fost capturați ci luptă cot la cot cu soldați voluntari ruși din armata Ucrainei, împotriva armatei ruse, dar pe teritoriul Federației Ruse. Se știe că teritoriul Federației Ruse a fost atacat în urmă cu o săptămână în regiunile Belgorod și Kursk, iar Ministerul Apărării din Rusia precizase la un moment dat că au fost respinse acele incursiuni armate. Numai că ieșenii ne-au spus ieri că înaintează în teritoriul rusesc în fiecare zi. Mai multe detalii puteți citi în rândurile de mai jos. Romanian Battlegroup ”Getica” – contingentul în care luptă cei doi ieșeni sub indicativele «Grandpa» și «Hunter» se află printre unitățile care atacă zilele acestea Federația Rusă ”la ea acasă”. Ieșenii luptă alături de Corpul Voluntarilor Ruși (RDK), ”Free Russia” Legion, International Legion of Defence of Ukraine, Siberian Battalion, Batalionul Cecen Itchkeria, Legiunea Belorusă și Legiunea Georgiană. Ieșeanul «Grandpa» care are 50 de ani cât și Hunter, de 30 de ani, ne-au spus ieri că „se află în foc, pe direcția înaintare în Federația Rusă”.

Ei luptă în infanterie, dar în clipul postat de către Romanian Battlegroup Getica se pot vedea tancuri și blindate de transport și nu pot oferi informații despre poziția lor însă se află într-una din cele două regiuni rusești de la frontiera cu Ucraina. Ei nu au mai dat niciun semn de viață de mai bine de două săptămâni deoarece au fost obligați să se deplaseze numai pe timpul nopții sau când este înnorat, atunci când sateliții rusești nu pot ”vedea”. Aceștia primiseră ordinele de luptă și au plecat imediat la frontiera Ucrainei cu Federația Rusă.

Cei de acasă erau îngrijorați de soarta ieșenilor zilele trecute deoarece Ministerul Apărării din Federația Rusă anunțase că au distrus cu rachete un centru de instrucție a soldaților străini din armata ucraineană, aflat în Odessa. Rușii se lăudau că au omorât numeroși francezi cât și alți străini în acel atac, iar jurnaliștii Ziarul de Iași știau că ieșenii se aflau încartiruiți undeva prin zonă.

De asemenea, zilele trecute, reprezentanții armatei Federației Ruse au dat publicității o listă cu soldați străini omorâți în Ucraina, printre care se aflau și 349 de români. ”Tabelul este fals. În acest moment în Ucraina sunt cel mult 50 de români înrolați în Forțele Armate ale Ucrainei și cam tot la fel de mulți moldoveni. Nu toți dintre aceștia sunt în prima linie. Dacă despre pierderile din rândul moldovenilor nu pot să spun foarte multe, despre români pot spune, după discuții cu mulți dintre ei, că un singur român a murit pe front, Rudolf Wittmann, Dumnezeu să-l ierte. O parte însemnată dintre români sunt în Romanian Battlegroup “Getica”, o altă parte însemnată sunt în diferitele batalioane ale ILDU – International Legion of Defence of Ukraine”, a spus și «Getotac», comandantul Grupului de Luptă Getica.   

  

 «Getica» are nevoie de tehnică militară

 Cu toate că Statele Unite ale Americii au sistat ajutorul de armament către Ucraina, comandantul român Getotac face tot posibilul să îşi echipeze soldaţii cu ajutorul celor din ţară. ”Vedem pe plan internaţional un trend negativ în acordarea de asistenţă atât de echipament letal cât şi non-letal, pentru Ucraina. Este clar că acest lucru se resimte pe linia de contact şi va pune în pericol strategia de apărare a Ucrainei şi implicit orice efort al ei de a iniţia acţiuni ofensive pentru eliberarea teritoriilor ocupate.

Trebuie menţionat că, din păcate, «Getica» operează în cadrul unui batalion care nu este foarte dotat din punct de vedere al echipamentului de luptă. Ca şi comandant al grupului de lupta «Getica» şi comandant al direcţiei de informaţii militare ataşată acestui batalion, am început să fac demersuri în ţară, către companii care produc echipamente şi tehnică de uz militar pentru a solicita ajutor, în măsura posibilităţilor. Din păcate până acum nimeni nu ne-a răspuns la aceste mailuri. Chiar dacă majoritatea românilor ne susţin moral şi chiar şi financiar, prin campania de donaţii începută de curând de către Radu Hossu în sprijinul «Getica», din păcate nu vedem aceeaşi atenţie din partea producătorilor şi distribuitorilor de echipamente şi tehnică de uz militar din România. Vom continua să facem demersuri în această direcţie şi facem un apel prin intermediul dumneavoastră la orice producător sau distribuitor care ne poate oferi acest sprijin şi care vrea să ajute fraţii români care lupta în Ucraina.

Suntem dispuşi să evaluăm soluţiile pe care ni le puteţi oferi, să le testăm în teatrul de lupta, să oferim un feedback obiectiv asupra calităţilor respectivului echipament şi foarte important, să încercăm să acoperim costurile necesare atât cât se va putea, cu sprijinul camarazilor din Forţele Armate ale Ucrainei şi alte organizaţii de sprijin şi asistenţă, la nivel local”, subliniază «Getotac».

  Grupul de luptă are nevoie imediat de un autoturism pick-up 4×4 echipat pentru teren accidentat, tablete sau laptopuri rugged care să reziste în condiţii extreme, sisteme optice – camere IR/termoviziune, reddot-uri, lunete, sisteme de tip NVG, echipamente SDR (Software defined radio) şi antene high gain pentru 2M , 70M, 900mhz, 2.4Ghz şi 5.8Ghz, radio-uri cu encripţie AES256 (Hytera, sau Motorola Mototurbo), drone copter cu optică normală sau termică (Mavic 2 (2T) sau Mavic 3, Autel) şi orice sistem de zbor fixed wing care să ne ofere capabilităţi de supraveghere aeriană la o distanţă ce depăşeşte 20km şi orice echipament letal care li se poate oferi şi pe care îl pot folosi fără pregătiri sau cursuri complexe.

„Adresa de mail a grupului de luptă este rolegion@proton.me. Mulţumim tuturor celor care ne susţin, în special lui Radu Hossu, Ambasadei României la Kyiv şi multor altora pe care nu putem să îi menţionăm, dar sunt în inimile noastre. Trăiască România unită! Glorie eroilor de pretutindeni! Slava Ukraini!”, a încheiat românul. https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/doi-ieseni-inrolati-in-armata-ucraineana-lupta-pe-teritoriul-rusiei-lista-cu-cei-349-de-romani-eliminati-a-este-un-falsa–377765.html

Related posts

Ziua Informării Preventive cu S.V.S.U Heleșteni

Oana Cordoneanu

JOIA MARE. TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII PENTRU ACEASTĂ ZI

Redacția

Un bărbat de 44 de ani a ajuns la spital după ce a fost bătut de familie

Răzvan Grecu
Încarcă...