RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Fermieri ieșeni, executați silit de ANAF, după ce au încasat subvenții fără drept. Cel mai mare debit este de 1,3 milioane de lei

Statul a reușit să încaseze mai bine de jumătate din datoriile cumulate de fermierii din Iași, care au obținut subvenții necuvenite pe suprafețe, culturi sau animale. Conform APIA Iași,  cele mai mari debite cumulate anul trecut apar pe numele unui fermier, care a încasat subvenții în valoare de 1.328.185 de lei. Sumele au fost transmise către ANAF spre recuperare prin executare silită.

ANAF a pornit tăvălugul executărilor silite la Iași. Printre cei vizați sunt și fermierii care au încasat anul trecut subvenții de la stat pe suprafețe, culturi sau animale, fără a avea acest drept. Valoarea acestui debit a depășit inițial 3,2 milioane de lei, însă o mare parte din sumă a fost deja returnată de către datornici. Potrivit APIA Iași, cele mai mari datorii cumulate în acest sens în 2023, aparțin unui singur fermier, care a încasat subvenții de peste 1,3 milioane de lei, sumă care acum face obiectul executărilor silite. ”Debite mai mari, cuprinse între 30.000 de lei și 85.000 lei sunt în sarcina a 7 fermieri, valoarea cumulată a acestora fiind de 725.595 lei. Debitele au fost achitate prin plata voluntară și compensare în valoare de 588.725 lei, rămânând de recuperat suma de 136.870 de lei prin executare silită”, au precizat reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Iași. În această situație au fost descoperiți la Iași, anul trecut, aproximativ 400 de fermieri, care au încasat subvenții necuvenite. Urmare a controalelor în teren, beneficiarii au fost somați de către APIA să restituie banii aferenți programelor de finanțare accesate.

Însă, amintim că nu doar la Iași au fost descoperite nereguli, ci în mai toată țara. În Timișoara de exemplu, Apia trebuie să recupereze de la 288 de fermieri peste 3,7 milioane de lei. După județul Timiș, în topul celor mai mari debite înregistrate se mai află Bihor și Arad, unde s-au încasat, fără drept, câte 3,2 milioane de lei în fiecare județ, dar și Clujul, unde statul are de recuperat peste 2,2 milioane de lei de la 369 de fermieri, care au solicitat și încasat subvenții în agricultură.

continuare pe ziaruldeiasi.ro

  

Related posts

Comisia de analiză a dosarelor ANL a stabilit beneficiarii celor patru locuințe. Iată proprietarii

Marius Parteni

Pregătiți dosarele! Primăria va redistribui terenurile vacante destinate construcțiilor pentru tineri!

Ema Roman

Lucrările de asfaltare continuă la Cristești!

Ema Roman
Încarcă...