RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Răzvan Grecu

Alegerea viceprimarului, demnă de un roman Kafkian

Alegerea viceprimarului municipiului Pașcani, în două tururi de scrutin, deși pentru această funcție candidase doar Gabriela Nedelcu, m-a dus cu gândul la realitatea absurdă din romanele lui Kafka. E ca în bancurile copilăriei, a ieșit pe locul doi, deși a candidat singur.

 

 

  

Am conștientizat, pe loc, că la Pașcani s-a răsturnat căruța cu proști, iar democrația există doar de fațadă, regulile fiind hotărâte după vrerea unor oameni ce au puterea decizională la discreția lor, nu după legi.

La Pașcani trăim un paradox electoral: am ales primarul într-un singur tur de scrutin, deși au fost 6 candidați, iar câștigătorul nu a obținut 50% + 1 din voturi, în timp ce viceprimarul l-am desemnat în urma a două tururi de scrutin, cu toate că a fost un singur candidat.

Nu-i așa că-i tare? Democrație demnă de Republica Pașcani!

Nu înțeleg de ce primarul Dumitru Pantazi a preferat să-și înceapă noul mandat cu o ilegalitate. De ce nu a negociat cu opoziția, astfel încât Gabriela Nedelcu, candidatul PSD pentru funcția de viceprimar, să poată fi validată în funcție în conformitate cu legea.

Că tot am ajuns la lege, la 215/2001 mai exact, aceasta prevede indubitabil că viceprimarul se alege cu votul majorității consilierilor locali în funcție. Cum la Pașcani sunt 19 astfel de consilieri, majoritatea înseamnă 10 voturi, iar Nedelcu a fost desemnată cu doar 9. Nu mai revin la excepțiile ce prevăd organizarea a două tururi, deoarece nu este cazul.

Aceeași lege prevede și că o ședință de Consiliu Local se poate desfășura doar în prezența a majorității consilierilor în funcție, 10 la Pașcani, iar în cazul constituirii Consiliului Local este necesar ca 2/3 dintre aleși să fie prezenți, 13, tot la Pașcani.

În mod normal ședința trebuia suspendată, la părăsirea sălii de către consilierii din opoziție, pentru lipsă de cvorum. Era evident că nu mai sunt 2/3 în sală, dar nici măcar o majoritate a lor, deoarece Gabriela Nedelcu își declarare interesul personal și nu putea participa, conform legii statului aleșilor locali, la propria-i alegere.

Cum reușești să adopți hotărârea de desemnare a viceprimarului cu doar 9 voturi doar secretarul UATM Pașcani, Irina Jitaru o știe. O știe, dar nu o spune. Eu am o bănuială: cred că are legătură cu nepunerea în executare a unei hotărâri judecătorești prin care s-a decis evacuarea acesteia din apartamanetul ANL (vezi aici).

Hotărârea a fost dată în noiembrie 2015 de Judecătoria Pașcani, a intrat în Primărie în luna decembrie și de atunci ea este ținută la sertar. Aceasta este pârghia pe care primarul Dumitru Pantazi o apasă, iar secretarul decide organizarea turului doi pentru departajarea Gabrielei Nedelcu de Gabriela Nedelcu!

Related posts

Nu sistemul l-a omorât pe Marian!

Răzvan Grecu

Cine pe cine manipulează? Ce se întâmplă dacă pășcănenii vor semna contractele cu ApaVital?

Răzvan Grecu

Pinocchio

Răzvan Grecu
Încarcă...