RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Economie și afaceri

Locurile de muncă part-time, tot mai populare printre români. Care sunt domeniile cele mai căutate de cei care vor să-și crească veniturile

Românii se obişnuiesc tot mai mult cu ideea de a avea un job cu jumătate de normă. Din acest motiv, numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă în acest an a crescut cu 10%.

Andreea Filip, reporter Observator“Cele mai căutate domenii sunt, printre altele retail, entertainment, turism, asigurari sau call center. Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au intrat pe piață de la începutul anului și până acum, cu 10% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai interesați sunt tinerii pentru că vor să câștige experiență dar și un venit în plus, vorbim despre categoria 18-24 de ani. Următoarele categorii, 25-35 sau 36-45, sunt persoane care nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au. Și munca de acasă a câștigat teren în ultima perioadă, un procent dublu față de anii anteriori. În schimb, în ceea ce privește joburile sezoniere, aici avem înregistrată o scădere, nu semnificativă, de 5%.”

Joburile part-time, căutate de români

Căutările pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului, românii fiind tot mai hotărâţi să-şi suplimenteze veniturile, potrivit unui sondaj publicat în primăvară. Astfel, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului pentru joburile part-time, în condiţiile în care, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru acest tip de locuri de muncă au scăzut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Celor peste 450.000 de aplicări s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based, ambele variante cumulând aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.

“Dincolo de aplicările propriu-zise, vedem un interes substanţial crescut în căutările făcute de candidaţi pe cuvintele cheie ‘part time’ şi ‘locuri de muncă de weekend’. Dacă pentru primele avem o creştere de peste 50% faţă de anul trecut, pentru joburile de weekend interesul a crescut cu 200%. Aceste cifre ne arată că, pentru tot mai mulţi români, salariul de la jobul principal nu mai este suficient pentru a acoperi costul vieţii, motiv pentru care caută variante prin care să câştige bani în plus. Interogările pe care le fac în platformă anunţă, totodată, o avalanşă de aplicări pe locurile de muncă part-time sau pe cele project based în perioada care urmează”, a afirmat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

  

continuare pe observator

Related posts

Claudiu Năsui: Ministerul Economiei a publicat toate contractele încheiate cu statul. Contribuabilii să știe pe ce se duc banii lor

Redacția

Propunere: Supermarketurile să fie închise în weekend, pentru stimularea consumului intern

Redacția

Povestea de succes a familiei din Răchiteni care a dat lovitura cu produsele autentice românești

Redacția
Încarcă...