RCAST.NET
NewsPascani.com Pașcani, Târgu Frumos, Iași
Administrație

Ștergerea datoriei AgroComplex Lunca Pașcani S.A. din nou pe ordinea de zi. NewsPascani.com demonstrează din nou că expertiza extrajudiciară este greșită! Dacă votează hotărârea, consilierii răspund civil pentru prejudiciul produs!

Consilierii locai sunt chemați din nou să rezolve problema datoriei AgroComplex Lunca Pașcani S.A.. Pe ordinea de zi a ședinței legislativului local ce va avea loc pe data de 27 august începând cu ora 14.00 se află și un proiect de hotărâre prin care se modifică HCL 25/2014.

Mai exact, deoarece prefectul județului a considerat că această hotărâre prin care se ștergeau, inițial, datoriile firmei primarului Dumitru Pantazi a fost adoptată cu încălcarea legii, inițiatorul ei, viceprimarul Vasile Axinte, a venit cu o propunere de modificare a acesteia. Din păcate acest lucru nu va schimba cu nimic efectele acestei hotărâri și anume radierea ilegală a datoriilor de 2,8 milioane de lei, pe care AgroComplex Lunca Pașcani S.A. le are către bugetul local.

  

 Astfel, conform expertizei extrajudiciare efectuate de expertul autorizat Ioan Popa societatea primarului Dumitru Pantazi nu mai datorează niciun leu la bugetul local. Expertul a ajuns la această concluzie după ce a invocat în mod greșit prescripția debitelor aferente pentru anii 2002, 2003 și 2004 (adică 621.300 lei), ignorând cu bună știință o plată efectuată de AgroComplex Lunca Pașcani în data de 3.02.2005 care întrerupea această prescripție.

 Întrebat de ce a motivat că în anul 2007 datoriile AgroComplex Lunca Paşcani pentru anii 2002,2003 şi 2004 erau prescrise, cu toate că a avut la cunoştinţă de o plată efectuată de firma primarului în 3 februarie 2005 care întrerupea din punct de vedere legal prescripţia, expertul Ioan Popa a declarat că nu avea de unde să ştie pentru ce s-au plătit acei bani.

În realitate în raportul respectiv chiar expertul Popa evidenţiază că OP 81/3.2.2005 a stins o parte din datoriile AgroComplex Lunca Paşcani S.A. intervenind astfel întreruperea prescripţiei.

Mai mult, expertul a inovat în continuare arătând că sumele plătite în 2005 (5.000 de lei) și 2007 (24.000 de lei) au stins debitele inițiale, uitând complet însă de penalitățile care au rămas și a căror valoare erai în 25.09.2007 de 342.000 de lei.

Întrebat pe 18 iulie despre aceste aspecte Ioan Popa s-a apărat susținând că asta este doar opinia sa și că nu înseamnă că firma primarului Dumitru Pantazi nu mai are datorii la bugetul local. Acesta a explicat că el doar a invocat prescripția, însă ea poate fi stabilită doar de instanțele de judecată și nu de Consiliu Local.

“Păi asta a fost opinia mea,dar nu înseamnă că AgroComplex Lunca Paşcani S.A. nu mai are datorii. Eu am invocat prescripţia însă ea poate fi stabilită doar de instanţele judecătoreşti. Nu cred că Consiliul Local avea calitatea conform legii administraţiei publice locale să adopte o astfel de hotărâre”, a explicat râzând expertul  Ioan Popa, cel care a întocmit această expertiză prin care AgroComplex Lunca Paşcani a scăpat de datoriile către bugetul local.

Tot în această expertiză se vorbește despre faptul că în perioada 2002-2007 municipalitatea nu avea niciun drept asupra terenului de 60 de ha pe care l-a închiriat către AgroComplex Lunca Pașcani S.A.. Asta deși Decizia nr.81/11.05.2009 a Curții de Apel Iași citează un document al Comisiei Județene de Fond Funciar (Hotărârea Comisiei Județeane nr.97/2000) prin care s-a conferit municipiului dreptul de folosință asupra acelui teren. Tot din decizia Curții de Apel Iași aflăm că Direcția Apelor Române Bacău a transmis Primăriei folosința terenului în scopul închirierii prin licitație publică până la inundarea cuvei barajului, astfel că și în acest caz expertul s-a înșelat.

De altfel, expertiza extrajudiciară nu are niciun efect din punct de vedere juridic, însă dacă este însușită de legislativ aceasta capătă forță juridică. În acest caz, răspunderea asupra celor stipulate în expertiză va reveni fiecărui consilier local în parte ce va vota acest proiect de hotărâre.

Menționăm că datele cu privire la datoriile AgroComplex Lunca Pașcani S.A. au fost extrase dintr-un document oficial trimis de Primăria municipiului Pașcani, sub semnătura viceprimarului Vasile Axinte, către Curtea de Apel Iași. Prin acest document municipalitatea cerea repunerea pe rol a procesului intentat  AgroComplex Lunca Pașcani S.A. prin care se încearcă recuperarea sumei de 2,8 milioane de lei aferente chiriei și penalităților pentru terenul din cuva barajului.

Astfel,  ne întrebăm de ce Primăria continuă acel proces, dacă datoria nu mai există așa cum se arată în expertiză? Și de ce viceprimarul Vasile Axinte susține două puncte de vedere diametral opuse: în justiție că firma primarului are datorii către bugetul local, iar în Consiliul Local că aceste datorii nu există?

Vezi documentul trimis Curții de Apel Iași 

Vezi expertiza extrajudiciară și proiectul de hotărâre aici

Citește și: {loadposition articlescategoryload}

Related posts

Liber la comerț ambulant pe Modovei, Ștefan cel Mare și Esplanada municipiului

Marius Parteni

Autostrada Focșani – Bacău: UMB a primit Autorizațiile de Construire și pentru Loturile 2 și 3. Singura autorizație care lipsește este pe Lotul 3 Bacău – Pașcani

Redacția

Propunere: Viitorul Parc Municipal, în imagini video! Iată viziunea specialiștilor! (VIDEO)

Marius Parteni
Încarcă...